Съдиите от СРС възнегодуваха от едностранчивото отразяване на недоволството им в "Шоуто на Слави"

2295
Съдиите от СРС възнегодуваха от едностранчивото отразяване на недоволството им в "Шоуто на Слави"

Едностранчивото отразяване на съдийските протести от "Шоуто на Слави" предизвика 43-ма съдии от Софийския районен съд да поискат от предаването да представи и другата гледна точка по темата – тази на протестиращи магистрати срещу политиката на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Влизането на Слави Трифонов в темата за съдебната реформа бе рязко. На 5 декември той се срещна с главния прокурор Сотир Цацаров по повод недоволството си от официалното броене на резултата от референдума, иницииран от шоуто. Четири дни по-късно Цацаров се солидаризира с мнението му, че политиците трябва да приемат незадължителния референдум като "задължителен". "Отричането на този извод, или дори само забавянето му за неопределено време означава игнориране на пряко изразена народна воля. Това, обаче, не би довело до нищо добро за държавата ни", написа Цацаров в писмо до Слави Трифонов.

С тази си позиция главният прокурор очевидно е спечелил "Шоуто на Слави" за свой съюзник в битката срещу независими магистрати. Това пролича при селекцията на гостите, които Трифонов покани да коментира протеста на над 200 съдии и служители в Софийския районен съд срещу политиката на доминираното от Цацаров мнозинство във Висшия съдебен съвет (ВСС).

В "Шоуто на Слави" бяха две съдии от Софийския районен съд – София Икономова и Росица Велкова – и двете от лагера на контрапротеста. Те заявиха, че не политиката на ВСС е проблем за Софийския районен съд, а това, че в съда имало хора, които не работели достатъчно. Подалият оставка шеф Методи Лалов на свой ред не бил предприел мерки срещу мързеливите.

На протеста срещу ВСС били отишли само неработещите служители и магистрати, стана ясно от "Шоуто". Представители на протестиращите съдии в предаването нямаше.

След това съдия Десислава Джарова, която участва в протеста, сезира Комисията по професионална етика в Софийския районен съд за това, че Икономова и Велкова са изрекли серия от неверни твърдения, включително, че работата в съда не вървяла заради "няколко мързеливи колеги".

Всички граждански съдии в районния съд гледат по 1200 дела годишно, а наказателните по над 400, сочи статистиката на съда. Как стотици "мързеливи" съдии решават тезия дела, не се разбра от "Шоуто", предаде Mediapool.

Съдия Джарова цитира Етичния кодекс на магистратите, в който се казва, че съдиите си дължат колегиални отношения и трябва да се въздържат от всякакво поведение, което вреди на репутацията на органите на съдебната власт. Тя казва, че етичните правила задължават съдиите да избягват поведение пред медиите, което може да се възприеме за "самоизтъкване или прекомерно търсене на обществено признание".

Веднага след този сигнал двете контрапротестиращи съдийки пуснаха контрасигнал срещу Джарова. Те твърдят, че сигналът на Джарова е форма на натиск срещу правото им да изразяват мнение. Двете съдийки заявяват, че тя също нарушила Етичния кодекс на съдиите с подаването на сигнал срещу тях. Те заплашиха да сезират за позицията на Джарова дори и Съда на Европейския съюз в Люксембург, където тя е карала стаж.

"Шоуто на Слави" се намесва и в този случай. Водещият Трифонов изчете в ефир писмото на съдия Джарова. След това той окачестви нейната позиция като "донос".

"Все едно се върнах в комунизма. Доноси! Уважаеми съдии, ако си позволите да говорите критично, ще ви извикат на Общо събрание или ще ви дадат на Комисията по етика. Същата демокрация и свобода имаше едно време, когато някой си позволяваше да изрази свободно мнението си. По това време го викаха при отговорните органи, порицаваха го, а понякога го и арестуваха", коментира Трифонов. Насреща му отново нямаше някой от протестиращите съдии, нито самата Джарова.

За водещия очевидно не бе проблем, че две съдийки наричат стотици свои колеги мързеливци, без някой от протестиращите да може да се защити. В същото време един сигнал на съдия до колегиалните органи на Софийския районен съд се оказа "донос".

Съдиите от СРС излязоха на протест и поискаха оставката на "Сотир Методиев Пеевски"

Десетки съдии от Софийския районен съд (СРС) и Софийския градски съд (СГС) се събраха на протест пред сградата на ВСС в петък срещу н...

Поради тази причина 43-ма съдии от Софийския районен съд изпратиха писмо до Слави Трифонов.

"Има и друга гледна точка и тя не беше представена в предаването ви, освен това е добре да се преценява коя е конюнктурно силната позиция, за да не се превръща журналистиката, съзнателно или не, в инструмент за мачкане на демократична форма на съпротива срещу произвол", се казва в тяхната позиция.

Те допълват, че авторитетът на правосъдието е обществена ценност и неслучайно магистратите са задължени да спазват Етичен кодекс.

"Участието на двете колеги, не само според колегата Джарова, чиято позиция прочетохте в ефир, постави публично и под общ знаменател съдиите от СРС и ги квалифицира като мързеливи. Същевременно досега нито съдия Икономова, нито съдия Велкова са споделяли с нас тези свои критични позиции. За тях научихме за първи път от телевизионното предаване. Затова най-естествената реакция е да използваме вътрешните механизми за саморегулация, за да ги изслушаме. В този смисъл намираме позицията на съдия Джарова, която предлага да се срещнем с тях на Общо събрание и да чуем техните аргументи, за напълно уместна и навременна", пишат съдиите до "Шоуто на Слави".

Те припомнят на Трифонов, че ако сигнала на съдия Джарова е "донос", то двете нейни "свободни" колежки са се оплакали директно във ВСС и са казали, че ще пишат и на Съда на ЕС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

В грижата за децата: Държавата отлепи от “среден 3“

Времето утре - 25 април 2024 г.

От Сливенската епархия искат църковен съд за двама свещеници

Здравното министерство не знае колко хора в България са си сменили пола

Жилищата в България: Актуални данни за цените по градове

Срещу тримесечната забрана за улов на бяла мида: Рибари на протест (СНИМКИ)

Онлайн система с информация за сигнали ще помага на МВР за изборите

Над 340 кандидати за българско гражданство от Русия са подали фалшиви документи

Без конкуренция: Само “Сиела Норма“ иска да осигурява машинния вот

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com