Съдът: Красимир Каракачанов е насаждал нетърпимост към ромите

2961
Съдът: Красимир Каракачанов е насаждал нетърпимост към ромите
Снимка: БГНЕС

Вицепремиерът и министър на отбраната в предходното правителство Красимир Каракачанов е извършил дискриминация с антиромските си изявление от 8 януари 2019 г. в пловдивското село Войводиново. Това става ясно от решение на Върховния административен съд (ВАС). Изявленията на висши държавници моделират обществените настроения и нагласи, отбелязва съдът.

Казусът възникна, след като двама мъже от ромски произход нападнаха българин от Войводиново. Нападателите бяха установени, а в последствие и осъдени, но последиците от случилото се засегнаха цялата ромска общност в селото. Тогава Каракачанов заяви пред медии: „Циганите в България станаха изключително нагли вече. Преди няколко години набиха полицай, преди два дни бият военен… Търпимостта на българското общество се изчерпва“.

Сагата "Войводиново" - 55 роми са подали жалби в Страсбург

Дела в Страсбург – това е резултатът от цялата сага „Войводиново”. Според Красимир Кънев, председател на Българския х...

Много други роми, несъпричастни към престъплението, бяха подложени на публични и масови заплахи, охулване и в крайна сметка бяха прогонени от селото. Формалната причина за това беше, че къщите им са незаконни. Тогава посред зима на улицата останаха няколко десетки семейства, включващи малки деца, стари хора и хора с увреждания. Изгонването им беше определено от Българския хелзинкски комитет като колективно наказание, основано на етнически признак.

С решението си ВАС отменя произнасяния на Комисията за защита от дискриминация (КЗД) и Административен съд – София-град, с които не се установява изказването на Каракачанов да осъществява дискриминация.

Съгласно мотивите на върховните съдии, особено значение по делото има фактът, че изявленията на вицепремиера Каракачанов са широко разпространени в медиите. Съдът подчертава, че той не е критикувал конкретните извършители на престъплението, носещи лична отговорност, а е говорил за целия етнос:

„Подобно обобщаване на личностите на всеки, който се самоопределя като ром и стереотипизиране на образа на ромите като „нагли“ членове на обществото, спрямо които търпимостта на българите „се изчерпва“, без съмнение може да накърни и накърнява достойнството на представителите на етническата група, като същевременно допринася за създаването на трайно негативни, потенциално враждебни и конфликтогенни нагласи, насажда отношение на недоверие и нетърпимост в обществото спрямо всеки представител на ромския етнос“.

    Върховните съдии обръщат внимание и на влиятелната позиция на вицепремиера Каракачанов: „[изявлението, предмет на делото,] не може да бъде прието като проява на критична гражданска позиция на личността“, пише ВАС.

Съдът в Пловдив се произнася за събарянето на ромските къщи във Войводиново

17 жалби срещу събарянето на къщите в ромската махала на село Войводиново бяха подадени от обитателите им в Административен съд- Пловди...

Делото се води от ромския активист Ачо Йорданов и ръководеното от него сдружение „Единство“, с правната помощ на Българския хелзинкски комитет.

    „През последните години със съжаление наблюдаваме натрупване на много лоша практика по случаи на публична дискриминационна реч, включително от КЗД, който е специализираният национален орган за равенството“, коментира Адела Качаунова, адвокат по делото и директорка на Програмата за правна защита на БХК.

„Това произнасяне на ВАС, създава основата, върху която другите съдилища и КЗД трябва да стъпват когато решават други дела относно езика на омразата. С изключително точните и подробни мотиви, които се базират на най-съвременната практика на Европейския съд по правата на човека, Съда на Европейския съюз и на други международни правораздавателни органи, както и на практиката на Конституционния съд, се връща надеждата ни, че закононарушителите, като г-н Каракачанов, няма да останат безнаказани и езикът на омразата няма да продължава да бъде толериран от българския съд“, допълни още адв. Качаунова.

Делото се връща на КЗД за ново произнасяне по преписката и евентуално налагане на санкция на нарушителя Каракачанов.

Още: Протестът във Войводиново - щипка разум, доста закани и обявено национално движение от генерал (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 19 април 2024 г. (петък)

Най-важните новини за деня: 18 април 2024 г.

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Kaufland България поема председателството на Сдружението за модерна търговия (СМТ)

НСИ: Ядем повече месо и по-малко хляб и кисело мляко

Времето утре - 19 април 2024 г.

СЕМ: Открихме език на омразата в Алфа ТВ и СКАТ

Българските БТР-и в Украйна: Не стават за нищо без пълен ремонт и модификации

„Наводнени мазета и висящи ламарини“: Какви щети нанесе бурята?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com