Съдът окончателно: Арестът на Севделина Арнаудова е незаконен

3823
Съдът окончателно: Арестът на Севделина Арнаудова е незаконен
Снимка: БГНЕС

Арестът на пиара на ГЕРБ Севделина Арнаудова е незаконен. Това реши Административният съд в София, след като остави в сила решението на долната инстанция, според което заповедта за задържане на Арнаудова е постановена при съществени нарушения.

Решението идва след жалба на МВР срещу определението на Софийски районен съд, който в края на юли също обяви ареста за незаконен. МВР трябва да плати разноски в размер на 480 лева. 

Припомняме, че на 17 март бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, бившият финансов министър Владислав Горанов и медийният съветник на ГЕРБ Севделина Арнаудова бяха задържани в ареста, а на следващия ден бяха освободени без да им бъде повдигнато обвинение.

Те бяха отведени от полицията по повод образувано производство за изнудване, свързано с бизнесмена Васил Божков. Впоследствие те обжалваха пред съда полицейските заповеди, с които бяха задържани. Тази на Борисов беше отменена на две инстанции като незаконна. Досега заповедите за Арнаудова и Горанов също бяха отменени от районния съд, като решението за бившия министър отново се обжалва пред горестоящия съд. Още по случая четете в материала: Пиарът на ГЕРБ: Сестра ми не е имала информация за полицейската акция срещу нас.

Калина Константинова и пиарът на ГЕРБ влязоха в задочен спор. За какво?

Искри прехвърчаха между депутата от "Продължаваме промяната" Калина Константинова и пиара на ГЕРБ Севделина Арнаудова. Поводът за задоч...

Според решението на съда от днес заповедта за задържане за 24 часа на Арнаудова "не покрива стандарта за законност и за непроизволност, като основополагащи общи принципи при ограничаване на правото на свобода и сигурност", се посочва в решението на административния съд.

Според него в заповедта липсват "обективирани каквито и да било факти и обстоятелства, релевиращи наличието на конкретни обективни данни", че Арнаудова е престъпление. Съдът допълва, че не става ясно въз основа на какви факти МВР е направило своето обосновано предположение за евентуалната съпричастност на Арнаудова в извършването на конкретно престъпление. 

"На практика съдът обявява, че задържането на г-жа Арнаудова е било незаконно, произволно и несъразмерно", коментира решението адвокат Станислава Каракушева, която е защитник Арнаудова.

Тя обясни, че задържането е незаконно, защото не са изложени мотиви и фактически обстоятелства, за да се осъществи, и е несъразмерно, защото от доказателствата по делото не се установява необходимост от прилагането на 24-часово задържане. Адвокат Каракушева заяви още, че се надява на сходен резултат и по делото в административния съд за задържането на Владислав Горанов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Времето утре - 26 април 2024 г.

ВАС върна за ново разглеждане отказът за бежански статут на арабски дисидент

България е с вторите най-ниски цени на битовия ток в ЕС

От Метеобалканс предупреждават: Идват бури с гръмотевици и градушки

По-високи заплати след отпуск за бременност, по-високи и след отпуск за "увреждане" - има ли как? ВАС реши

Габриела Наплатанова временно ще ръководи СЕМ до 27 октомври

Техномаркет премества магазина си във Велинград в новия Ритейл парк

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com