Съдът поиска публикуване на почасовите данни за качеството на въздуха в София за последните 4 години

1056
Съдът поиска публикуване на почасовите данни за качеството на въздуха в София за последните 4 години
Снимка: Getty Images / Guliver

Публикуването на почасовите данни за качеството на въздуха в София за последните 4 години поиска Административният съд в столицата от Изпълнителната агенция по околна среда.

Решението е в отговор на жалбата на сдружението "За Земята - достъп до правосъдие", представлявано от адв. Александър Кашъмов и програма "Достъп до информация". Жалбата бе внесена след "няколкомесечна изтощителна борба с институциите", пишат от сдружението до медиите.

Нено Димов: Трябва да се спре вносът на автомобили без катализатори

Във връзка с идеята да се спрат от движение колите, които нямат катализатори, въпросът е в какъв порядък и как ще върви този процес. Яс...

Решението подлежи на обжалване, от което ИАОС са се възползвали. Предстои Върховният административен съд да се произнесе.

"Това показа за пореден път, че вместо да си партнират с неправителствените организации в борбата с мръсния въздух, Столична община и Изпълнителна агенция по околна среда предпочитат да си прехвърлят топката. Така на практика отказват достъп до информация с голямо обществено значение и директно нарушават няколко закона и Конвенцията от Орхус. Надяваме се, че Върховния административен съд, който ще гледа делото на следващата инстанция, ще реши бързо делото в полза на прозрачността", пишат още от "За Земята".

От сдружението коментират още, че "за никого не е тайна, че столицата ни страда от системно замърсяване на въздуха, което често надхвърля допустимите норми".

Преди няколко седмици те пуснаха и онлайн калкулатор Смог, който показа, че е ключов начинът, по който се публикуват данните, предаде OFFNews.

Специалист: 50 българи на ден умират заради мръсния въздух

18 хил. на година, или средно по 50 българи на ден умират заради мръсния въздух. Това обяви д-р Александър Симидчиев от новото бел...

"Само с наблюдаване на почасовите данни можем да уловим степента на замърсяване, която отравя бавно градани и жителите му. Само среднодневните стойности не са достатъчни, защото високите стойности от деня се балансират с тези от нощта. Така резултатът за денонощието е в норма, което не предоставя пълната информация на гражданите. Архивните данни пък от своя страна могат да послужат на организации, изследователи, здравни експерти за различни изследвания и изготвяне на препоръки за подобряване на въздуха и опазване здравето на хората" убедени са от "За Земята".

Само като признаем, че има проблем, можем да намерим пътя към неговото решаване. С начина на публикуване институциите изкривяват истината, за да продължат да неглижират живота и здравето на хората. Решението на съда е стъпка в правилната посока”, коментира Ивайло Хлебаров от "За Земята".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Евгения Чаушева от Actualno.com е сред носителите на наградите "Рицар на книгата"

Ето кога изплащат великденските добавки и кога пенсиите за май

Амнести Интернешънъл: Медиите се сблъскват със заплахи, тормоз и кампании за очерняне

Прогноза за времето - 24 април 2024 г. (сряда)

Най-важните новини за деня: 23 април 2024 г.

Ограничават движението в тунела „Траянови врата“ на АМ „Тракия“

Кога започва ремонтът на Дунав мост при Русе?

Професия „Мениджър клиенти “ - следващо ниво на фитнес клуб от ново поколение

АЕЖ настоява МВР да публикува всички видеозаписи от случая с журналиста Димитър Стоянов

Как веганите си набавят витамин В12? (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com