Съдът в Кърджали обкръжен, но само от охрана

11285
Съдът в Кърджали обкръжен, но само от охрана
Снимка: БГНЕС

При крайно строги мерки за сигурност започна делото за собствеността върху сградата на музея в Кърджали, което е заведено от Главното мюфтийство, предаде БГНЕС.

Журналисти и свидетели бяха претърсени както на входа на Съдебната палата, така и пред залата. Отвън е спокойно, жандармеристи и полицаи са много повече от цивилните граждани. Адвокат Красимир Руев представлява мюфтийството.

По-рано от регионалния пресцентър на МВР излезе информация, че Елена Ваташка, председател на сдружението на футболните запалянковци в България и четирима нейни спътници, са били поканени за справка в районното управление. Минути преди 11 часа нямаше футболни агитки. Кордон жандармерия обгражда Съдебната палата.

Делото за музея в Кърджали се води по иск на Мюсюлманското вероизповедание срещу МРР за връщане на собствеността върху сградата на музея. Строгите мерки за сигурност се предприемат заради намерението на футболни запалянковци от София и други градове да протестират пред Съдебната палата. Председателят на Окръжния съд Георги Милушев е настоял пред областния директор на МВР Боян Кехайов да бъде гарантирана нормалната работа на институцията. Центърът за спешна медицинска помощ ще изпрати линейка в пряка близост до съда.

Другият обект на засилена полицейска охрана е Историческият музей, който е и предметът на реститутските претенции на Главното мюфтийство. Служители изразиха тревога, че ултрасите могат да нападнат и сградата на музея така, както се случи с Джумая джамия в Пловдив. Музеят в Кърджали обаче никога не е действал като религиозен храм, макар че е построен с дарения от мюсюлманите в периода 1923-1930 г. Мюфтийството, представено от адвоката Красимир Руев твърди, че държавата е завзела незаконно имота и разчита на двама живи свидетели. Ответната страна обаче разполага с нотариални и други документи.

Очаква се днес да бъде представена съдебно-техническата експертиза, изготвена от вещото лице инж. Димитър Димитров.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com