Със Савинден са свързани редица обредни практики за зачеване

6233
Със Савинден са свързани редица обредни практики за зачеване

Със Савинден са свързани редица обредни практики за зачеване. Това каза за Радио ''Фокус'' – Пловдив Лора Христозова, уредник в Регионалния етнографски музей (РЕМ) в Пловдив. По думите й, днешният празник се свързва с ритуали за бездетните булки, които се изпълняват преди слънцето да изгрее. „Бездетните булки пресяват брашно през обърнато наопаки сито.

По време на пресяването присъства възрастна жена, която благославя и нарежда с думите „Обърни чедо ситото, ще ти се обърне корема”, за да може тази жена да зачене. Вярва се, че след като се раздаде омесения, опечения обреден хляб на кръстопът, догодина ще може човек да добие рожба”, обясни Христозова. Тя добави, че в миналото бездетната жена е била отхвърляна от обществото. „Освен страданието на всеки един човек, че не може да има дете, обществото много крайно отхвърля тази жена. Затова има и много такива обредни практики, които са свързани с това всяка една жена да може да зачене”, каза още уредникът в Регионалния етнографски музей.

Св. Сава Освещени

Свети Сава, основателят на много манастири в Палестина и на знаменитата лавра, известна под неговото име, се родил в областта Кападокия...

Лора Христозова каза още, че днешният празник се нарича още Свети Сава или Света Сава, защото в някои части на България Сава е жена, светица и сестра на Варвара и Никола, както и покровителка на чумата. „Някъде този ден се чества и Свети Варвара се приема като мъж, покровител на вълците или така наречения „вълчи пастир”. Смята се, че вечерта срещу деня на Свети Сава се изравняват двете половини на денонощието – дневната и нощната, като деня и нощта стават равни.

И по този повод има израз „Варвара равни, а Сава наддава”, посочи Христозова. Уредникът в Регионалния етнографски музей в Пловдив добави, че през нощта на Савинден се палят много големи огньове и се играят хора около тях. „В определени райони се празнува и Савинден в чест на мъртвите, като на този ден се ходи на гробищата”, каза още специалистът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com