Съюзът на издателите: Промените в НК за банковата информация са налагане на цензура

20736
Съюзът на издателите: Промените в НК за банковата информация са налагане на цензура
Снимка: БГНЕС

Предложението на БНБ да се въведе наказание затвор за разпространение на информация за финансови институции, която може да доведе до тяхната дестабилизация, по същество представлява налагане на абсолютна цензура върху публикуването на финансови новини. Това заявява Съюзът на издателите в България в своя декларация.

От съюза припомнят текста на предложението, според което "Който разпространява заблуждаваща или невярна информация или други сведения за банка или финансова институция, които могат да доведат до всяване на паника в населението, се наказва с лишаване от свобода от две до пет години".

Според организацията законопроектът де факто забранява на медиите да публикуват дори и вярна информация ("или други сведения"), когато тя не е в интерес на стабилността на финансовите институции и/или засяга качеството на работата на финансовите регулатори, които ще бъдат защитени от чадъра на предлаганата цензура, защото попадат в дефиницията на "финансови институции".

"Така например медиите не би следвало да публикуват новината, че прокуратурата е повдигнала обвинение на подуправителя на БНБ и ръководител на управление "Банков надзор", защото това може да всее паника у населението", коментират издателите.

Те подчертават, че законопроектът на БНБ, внесен в парламента от народния представител от ДПС Йордан Цонев, погазва грубо свободата на словото, независимостта на медиите, правото на гражданите да получават информация и конституцията на България, която ги гарантира. "Настояваме всички политически сили да преразгледат постигнатото под натиск и в заблуда споразумение", пишат от Съюза на издателите в България.

"Без публикации в професионалните медии тиражирането на слухове ще процъфти", продължава декларацията, в която се настоява още, ако законопроектът все пак бъде гласуван, държавният глава да го върне обратно в Народното събрание и той да бъде разгледан от следващия парламент.

"СИБ своевременно ще се обърне към всички европейски институции и световните и европейски медийни организации, в които членува, за да търси подкрепа за недопускане на цензура в една демократична държава", заключва текстът.

Предложението на БНБ за промени в Наказателния кодекс бе подкрепено от ДПС, първоначално и от ГЕРБ. Днес обаче лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че формацията му може и да не гласува "за" за измененията. 

Преди Асоциацията на европейските журналисти изрази подобни опасения на тези на родния Съюз на издателите - че готвената промяна всъщност е средство за налагане на цензура.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com