X
 
 

Такса смет се очертава хем по-висока, хем с повече бюрокрация

3947 2
photo of Такса смет се очертава хем по-висока, хем с повече бюрокрация
Снимка: Георги Стаменков
По-малко от година ще има всеки собственик на жилище, за да декларира колко души обитават съответния имот. Това трябва да стане до 30 юни, 2018 година, като и собствениците на нежилищни имоти, които се облагат с такса битови отпадъци, трябва да сторят същото. Това става ясно от внесените от Министерския съвет в парламента промени в Закона за местните данъци и такси, с които от 1 януари 2019 година се променя начинът на формиране на такса смет, пише в. "Сега".

Основната промяна касае начина, по който се формира размера на такса смет - ще отпадне данъчната оценка на имотите като база за начисляване и ще се въведе принципът "замърсителят плаща". Това означава цената на поддържането на чистотата в населените места да зависи основно от количеството изхвърлени отпадъци, а не от стойността на жилището. Законопроектът обаче предвижда още една опция за формиране на такса смет - да се използва за база броят на живеещите в имота. Затова на практика всички собственици ще бъдат задължени да уведомят общината колко души в техните жилища са "ползвателите" на услугата сметосъбиране, сметоизвозване, третиране на отпадъка и поддържане на чистотата на териториите за обществено ползване.

Плащаме такса "смет" според количеството изхвърлени отпадъци

Националният съвет за тристранно сътрудничество одобри такса „смет“ да се плаща на количество изхвърлени отпадъци, а не на ...

Авторите на законопроекта - Министерството на финансите, признават, че това ново задължение е допълнителна административна тежест за гражданите и бизнеса. "За намаляване на разходите и недопускане на прекомерно натоварване на задължените лица е предложено уведомяването да се извършва еднократно", се казва в мотивите на законопроекта. За новопридобитите след 30 юни 2018 г. имоти декларации за живеещите в тях трябва да се подадат до 31 декември 2018 г., а след тази дата - в двумесечен срок от придобиването им. Общините ще трябва да организират и възможността регистрацията да се извършва по електронен път. Как ще става декларирането, ще бъде описано в специални наредби на общинските съвети по места.

"При обсъждането на законопроекта имаше предложение за многоетажните сгради уведомленията за броя на живеещи в тях да се подават от етажната собственост, за да не се налага толкова много собственици да ходят до общината", посочи Добри Митев от БСК. Тази опция не е намерила място в законопроекта, но от работодателската организация заявиха, че ще настояват тя да бъде включена при обсъжданото на текстовете в парламента.

От 1 януари 2019 г. общините ще имат няколко варианта, от които ще избират как да формират такса смет. За събирането, транспортирането и третирането на битовите отпадъци ще се прави индивидуално измерване чрез торби и контейнери. Схемата с контейнерите е позната, докато за торбите се предвижда хората да бъдат задължени да купуват от общината определен минимален брой с определена вместимост всяка година. В същото време се допуска такса смет да зависи и от броя на ползвателите на тази услуга в даден имот. За поддържането на чистотата на улиците и други територии за обществено ползване налогът ще се формира също според броя на ползвателите на услугата или според площта на имота.

Бизнесът иска таксата смет да се определя според количеството отпадъци

Възможностите за прилагане на нов подход при определянето на такса „смет” според количеството на изхвърлените отпадъци обсъ...

Всяка община трябва да предложи за публично обсъждане кой вариант избира да прилага и колко ще струва той на хората. Очаква се в редица малки населени места и крайни квартали в големите градове такса смет да скочи поне двойно. Според законопроекта е възможно в рамките на едно и също населено място общината да прилага различни методики за формиране на такса смет, което със сигурност ще се случи в големите градове. Освен това се допуска общините да определят и "други основи", върху които да начисляват такса смет, но само ако докажат, че реално не може да се приложи нито един от посочените в законопроекта директни варианти.

Actualno.com

Етикети:

2 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

  • Анонимен 2 Анонимен преди 10 месеца Профил на трол?
    Поредната манипулация на общественото мнение. Нима очаквате ромите, които живеят по 10-15 човека в жилище да плащат най-високи такси? Това е просто, завоалирано увеличение на такса смет, и то драстично увеличение! Така държавата се надява да увеличи приходите на общините и да намали средствата, които тя отделя за тях!
  • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

  • ПАНДИЗ ЗА УПРАВЛЯВАЩАТА МУТРО-МИЛИЦИОНЕРСКА МАФИЯ! 1 ПАНДИЗ ЗА УПРАВЛЯВАЩАТА МУТРО-МИЛИЦИОНЕРСКА МАФИЯ! преди 11 месеца Профил на трол?
    ВАЖНОТО Е ПиДАЛ бОКО ДА Е ДОБРЕ (разбирай да Му върви контрабандата) И УПРАВЛЯВАЩИТЕ ДА КРАДНАТ ПОВЕЧЕ! Гражданите кучета ги яли!
  • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
И Слави Трифонов се изказа за африканска...

Шоуменът Слави Трифонов, който все още е на ниво "представяне на кандидатури" на хора, които биха могли да управляват в бъдеще България...