Танева: Животни в 20-километровата зона вече са ваксинирани срещу нодуларен дерматит

481
Танева: Животни в 20-километровата зона вече са ваксинирани срещу нодуларен дерматит
Снимка: БГНЕС

Първата пратка с ваксина против заболяването по животните заразен нодуларен дерматит е пристигнала в страната още по Великденските празници и са ваксинирани животни в 20-километровата зона.

Това съобщи министърът на земеделието и храните Десислава Танева в Сливен, предаде „Фокус”.

Още на втората седмица правителството е гласувало бюджет от близо 15 милиона лева за посрещане на разходите по всички мерки във връзка с ограничаване на заболяването, припомни министър Танева. Мерките за пръв път от 20 години насам включват и пръскане с летателна техника. „Такова пръскане започна, облетени са над 61 000 дка към вчерашна дата, като се започна от влажните територии, които са източник на кръвосмучещи насекоми – един от възможните преносители на заразата. Продължаваме с територии около четирите големи реки в Южна България, включително и зоната по река Дунав, която е на българска територия”, съобщи още Десислава Танева.

Към 16 май се очаква втората пратка от 170 000 броя ваксини, като ваксинацията ще продължи в новооткритите огнища на заболяването, които са най-вече в областите Благоевград, Перник и Кюстендил.

Фермери заплашват с протести заради избиването на заразени животни

Фермери в Гоцеделчевско заплашват с протести, ако продължи избиването на животни след заразата с нодуларен дерматит. Фермери от рег...

„След първите огнища, които бяха открити около Великден и включваха и стада от над 100 крави, ако има нещо по-добро в следващите, е , че там, където са открити, са с по-малко на брой крави и ферми и това означава по-малка щета. Македония също официално е обявила огнища, като преди няколко дни броят им е бил осем. За Сърбия има подобни данни, нямам официална информация за обявени огнища от властите”, добави министър Танева.

Тя посочи, че сме в ситуация, в която трябва да спазваме всички мерки за ограничаване на заболяването, за да бъдат намалени и щетите.

Към 9 май животните, които са подлежали на унищожаване – кравите с установено заболяване и контактните с тях, са били 1188. Обезщетенията за всички унищожени животни се изплащат до три дни след оформяне на протоколите, документацията, включително и оценката на животните.

От всички евтанизирани животни или огнища само едно е под селекционен контрол и ще получи значително по-високо обезщетение. Ваксините идват от Европейската комисия, първата пратка, която е пристигнала в България е от поддържани минимални наличности. Производителят към момента с живата ваксина е от Южна Африка.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com