The New York Times: България разследва още три апартамента по скандал с луксозни имоти

5360
The New York Times: България разследва още три апартамента по скандал с луксозни имоти
Снимка: БГНЕС

"България разследва още три апартамента по скандала с луксозни имоти" - това заглавие можете да прочетете в американското издание "The New York Times" във връзка със скандала, наречен "Апартаментгейт".

Главния прокурор на България Сотир Цацаров разпореди още разследвания, включително на председателя на Комисията за борба с корупцията Пламен Георгиев, по скандал с покупките на луксозни имоти на изгодни цени, което вече накара някои висши политици да подадат оставка. Обвиненията към Георгиев са за предполагаеми фалшиви декларации за обстоятелствата, при които той и съпругата му са придобили апартамент в столицата София.

Изданието запознава и с разследването срещу съпругата на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов и синът на директора на Националната следствена служба Борислав Сарафов.

Облагодетелствал ли се е бащата на ръководителя на Спецпрокуратурата чрез имотна сделка?

Името на ръководителя на Специализираната прокуратура Иван Гешев също се появи в горещия скандал с имотите на висшите български чиновен...

България е класирана като най-корумпираната държава-членка на Европейския съюз от групата за борба с корупцията "Transparency International", припомня изданието.

"Въпреки обещанията на правителството да изкорени корупцията, все още няма високопоставен служител зад решетките по обвинения в корупция", твърдят авторите в публикацията.

"Анализите показват, че корупцията на високо равнище е основната пречка за амбициите на България да привлече повече чуждестранни инвестиции и да се присъедини към зоната за свободно пътуване на Шенген", пише вестникът.

По-нататък статията информира за действията на българския премиер Бойко Борисов относно посочените от главния прокурор лица, които се ограничават до съветите му те или да подадат оставка, или да си вземат отпуск. Излизането в отпуск на Георгиев, "така че да не може да има подозрение, че по някакъв начин влияе на разследването", също е отразено от медията.

Луксозните жилища и българският Цвекзит

"Луксозни апартаменти на цени като от Aldi (германска търговска верига, известна с евтините си стоки, б.р.): българските политически ли...

Изданието припомня също самото начало на скандала, когато „миналата седмица заместник-лидерът на управляващата българска партия ГЕРБ Цветан Цветанов напусна парламента след подобни обвинения".

"Скандалът вече накара българския министър на правосъдието и двама заместник-министри да подадат оставка, след като бе съобщено, че са закупили просторни апартаменти в луксозно предградие на София на по-ниски от пазарните цени от същия предприемач", пише "The New York Times".

Статията завършва с информация относно опозиционните социалисти, които "бойкотирайки парламента от средата на февруари, повториха призивите си за предсрочни избори, обвинявайки правителството на Борисов, че не успява да се бори с корупцията на високо равнище".

Превод: БГНЕС

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

ЦИК обяви колко партии и коалиции са се регистрирали за изборите

Спецов с коментар след случая със заплашения служител на НАП

Почина режисьорката Мариана Евстатиева-Биолчева

Звуците от Антарктида оживяват в интерактивна фотоизложба на Моста на влюбените на НДК

Сдружение обвинява АПИ и МРРБ в лобизъм заради пътната маркировка у нас

Миньори и енергетици на автопротест в София

Митрополит Антоний: Трябва ни деен патриарх, защото обществото има нужда от светлина и опора

С над 200 км/ч: Шофьор се заби в багер на Околовръстното в София (СНИМКИ)

Експерт се надява новите влакове на БДЖ да са от това хилядолетие

Областният управител на София обясни каква ще е съдбата на Паметника на Съветската армия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com