"Топлофикация София" пак се оплаква, че КЕВР не дава да си вдигне заплатите

2508
"Топлофикация София" пак се оплаква, че КЕВР не дава да си вдигне заплатите
Снимка: БГНЕС

"Топлофикация София" се оплака в текст, изпратен до медиите, че за поредна година КЕВР е признава пълния размер на разходите за персонал на дружеството. Цитираме текста без редакторска намеса:

Въпреки особено тежкия икономически и енергиен контекст, в който оперира „Топлофикация София“ ЕАД, за дружеството остава приоритет намирането на баланс между критичното оптимизиране на разходите и грижата за служителите. По време на обсъжданията в КЕВР миналата седмица ръководството на дружеството изрази категоричното си несъгласие с заложеното от регулатора намаляване на разходите за заплати и възнаграждения за поредна година и орязването на предвидените средства за социални надбавки. Комисията за енергийно регулиране системно не признава пълния размер на разходите за персонал, които дружеството извършва. През 2022 г. тази разлика достигна 24 млн. лв., а за последните четири години общата сума е близо 70 млн. лв. В съответствие с ръста на минималната работна заплата и инфлацията от юли 2019 г. насам „Топлофикация София“ е предложила увеличение на разходите за заплати с 24,8%, а на общите разходи за персонал с 18,6%.

Предложените корекции от КЕВР обаче предвиждат намаляване на признатите разходи за работна ръка с 9,1%. Като част от условията за предоговаряне на действащите условия по дълга към Българския енергиен холдинг (БЕХ), е необходимо намаляване на разходите за работни заплати в дружеството, за което ръководството е предприело конкретни мерки за оптимизация на персонала. В резултат през последните три години е налице устойчива тенденция за намаляване на персонала в дружеството с 4,5%. Направените съкращения са изключително в административния персонал – 12%. За заетите в производството съкращения не са предвиждани.

Възнагражденията са предмет на ежегоден преглед и преговори, като винаги се търси баланс между исканията на синдикатите, финансовите възможности на дружеството, препоръките на кредиторите и размера на утвърдените разходи от КЕВР. Затова и ръководството осъзнава важността на осъществяването на диалог с всички заинтересовани страни. В търсене на работещи решения за правата на служителите бе планирана и поредна среща с представители на синдикалните организации в „Топлофикация София“ на 6 юни (понеделник), която бе отложена по тяхно искане.

Снимка Print Screen

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

За поредна година Кока-Кола ХБК България стартира своята лятна стажантска програма

Над 100 младежи изследват бъдещето на природата във финалния семестър на Panda Labs нa WWF и Kaufland

Светлозар Желев: Нерде Ямбол, нерде Стамбул (ВИДЕО)

Времето утре - 30 април 2024 г.

Ръководството на АПИ с ново попълнение

Ето кога трябва да е готов Терминал 3 на Летище София

Сериозен ръст на пътуванията на българите в чужбина през март

Проверяваме онлайн къде гласуваме на 9 юни

Магистрати, полицаи, адвокати: Преди 2 години ГДБОП е дала в прокуратурата имена от групата на Нотариуса

Вход свободен в Националния военноисторически музей по случай 6 май

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com