Топломерът живее до 5 г. след гаранцията

6370
Топломерът живее до 5 г. след гаранцията

Топломерите, които са с изтекла гаранция, могат да работят до 5 години отгоре. Това установи проверка сред фирми за топлинно счетоводство, предаде Стандарт нюз.

Производителите на различните уреди за дялово разпределение дават гаранция 10 години. Това е срокът, в който се гарантира, че той ще работи безотказно и зарядът на батерията му няма да се изчерпа. Когато изтече този срок, препоръката е етажната собственост да подмени топломерите, за да се избегне рискът да спрат да работят през зимата и след това за стаята или апартамента да бъде начислена максимална мощност. Което пък ще надуе сметката за парно.

"Топлофикация София" се подготвя за отоплителния сезон

Екипите на "Топлофикация София" извършват прегледи по топлопреносната мрежа във връзка с началото на новия отоплителен сезон 2012 - 201...

Практиката обаче показва, че повечето уреди работят известен период и след десетата година. Към момента максималният засечен срок е 4-5 години след изтичане на гаранцията. Никой не е длъжен веднага след като топломерите му навършат 10 години да ги сменя. Дори да изгасне дисплеят на топломера, има възможност клиентът да избегне начисляването на максимална мощност. За целта той редовно трябва да следи работят ли уредите по всички радиатори. Когато някой от тях изгасне, абонатът трябва да се свърже с топлинния си счетоводител. Той ще изпрати техници, които да сменят отказалия топломер с нов, а данните от стария ще бъдат свалени електронно. При подобно положение обаче трябва да се действа бързо, защото никой не може да гарантира колко време след като дисплеят изгасне данните от уреда може да бъдат свалени.

Практиката показва, че данните от топломера може да се свалят от няколко дни до максимум 2 месеца след като дисплеят изгасне. Периодът зависи от това, колко е "изпържена" платката му от топлината на радиатора за всичките години работа, обясняват от топлинните счетоводители.

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com