Трагедията напомня Аржентина, но не съвсем

5186
Трагедията напомня Аржентина, но не съвсем

18 години след инцидентът в израелския център в Буенос Айрес – атака отнела живота на 85 души - "Хизбула" изглежда удари отново, но този път в България. Макар че е трудно да разграничим двете атаки между тях има няколко различия.

Първо, типът на нападението. През 1994 г. в Аржентина огромен ван се вряза в израелския център. В резултат бяха убити десетки, а стотици други ранени. Днешното нападение изглежда е извършено от самоубиец или експлозията е причинена от бомба в автобуса. Инцидентът е тежък, но не е от мащаба на случилото се през 1994 г., коментира "Джерусалем Пост".

Освен това, днешната атака беше извършена от самоубиец, което нарушава традициите на "Хизбула" и остава друг отпечатък. Целта на предходните заговори, които бяха предотвратени, бяха израелски самолети. Планът беше те да бъдат свалени с преносими ракети земя-въздух или да се заложат бомби в коли на дипломати, като по този начин да се убият израелски правителствени служители.

Според експертите по отбрана употребата на самоубиец може да означава, че "Хизбула" се е поучила от грешките си и разбира, че за да успее трябва да се увери, че човекът на мястото ще натисне спусъка и ще се доближи достатъчно близо до целта.

Фактът, че атаката е с по-малък мащаб от тази през 1994 г. е доказателство за трудностите, с които "Хизбула" се сблъсква при извършването на мащабни нападения срещу Израел.

Това се дължи на световните усилия за ограничаване на иранския терор през годините, както и на израелските усилия да засили своето разузнаване и отбрана. Пример за това срещата на бившия директор на Мосад Меир Даган с българския премиер Бойко Борисов.

Въпросът сега е какво ще направи Израел. Премиерът Бенямин Нетаняху и министърът на отбраната Ехуд Барак обещаха да отговорят, но Израел първо ще трябва да събере солидни доказателства за произхода на извършителите и мозъците на атентатите.

Но общо взето броят на убитите израелци в България достатъчен ли е да оправдае отговор, който би довел до война.

Редактор: Петър Проданов

Борисов: Този ужасен инцидент е шок за всички нас

Този ужасен инцидент е шок за всички нас, нищо не може да оправдае смъртта и болката на невинни хора. Това заяви министър-председателя...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com