Трагедията в Бисер вече ни струва над 1 млн. лева

1283
Трагедията в Бисер вече ни струва над 1 млн. лева
Снимка: БГНЕС

Данъкоплатците продължават да са единствените, които са "наказани" заради наводнението в хасковското село Бисер на 6 февруари 2012 г. Докато пострадали от стихията печелят нови дела за обезщетения, наказателният процес за трагедията вече година и половина е в застой, пише в. "Сега".

Проверка на вестника в съдебните регистри показва, че на първа инстанция са приключили още няколко от гражданските дела, заведени от пострадалите. Те са успели да осъдят Министерството на отбраната и Община Хасково за общо над 256 000 лв. компенсации за имуществени и неимуществени вреди.

6 години след наводнението, село Бисер все още не се е възстановило напълно

6 години по-късно селото все още не се е възстановило напълно, но се работи по въпроса. Това каза кметът на с. Бисер Валентин Найденов ...

Досега спечелените дела бяха за над 850 000 лв. Така общата сметка дотук е над 1.1 млн. лв. На пострадалите освен пари за унищожените им имоти и покъщнина, им се присъждат и обезщетения за претърпените негативни емоции - страх и стрес от загубата на дома и поминъка.

Предстои Софийският градски съд да се произнесе по още над 10 дела по казуса, които са насрочени за следващите месеци. Затова може да се предположи, че сметката ще продължава да набъбва. По всяко спечелено дело институциите дължат и поне по 2000 лв. адвокатски хонорари, както и таксите за воденето на процесите, което също увеличава дължимото от данъкоплатците.

Потопът в хасковското с. Бисер беше предизвикан от скъсване на язовирна стена. Осем души се удавиха, а приливната вълна повреди повечето постройки в селото и унищожи покъщнината. През 2017 г., преди да изтече давността за търсене на обезщетения, в Софийския градски съд бяха заведени над 30 дела.

Практиката на съдиите е различна. Някои отхвърлят исковете срещу министерството, като приемат, че то не е собственик на язовира и че не е доказано, че съоръжението му е предоставено за ползване. Според други съдии обаче и МО носи отговорност за трагедията.

Заради наводнението в село Бисер тръгват дела за милиони левове

Част от гражданските дела, водени от пострадалите от наводнението в село Бисер, вече са насрочени за разглеждане от Софийския градски с...

В решенията се казва, че има много доказателства, че тежкото състояние на язовир "Иваново" и на стената му е било известно на общината и на министерството няколко години преди трагедията. Те обаче са бездействали. Припомня се, че и общината, и министерството са отричали своята собственост върху язовира. В такъв случай законът вменява поддръжката му на областната управа, която също е бездействала. Това обаче не изключва отговорността на общината и на МО. В едно от последните спечелени дела, солидарно с МО, е осъдена и областната управа.

През 2017 г. прокуратурата повдигна обвинение на Ирена Узунова - бивш областен управител на Хасково. На 19 юли 2017 г. обвинителният акт срещу нея беше внесен в Районния съд в Харманли, но след 3 месеца съдът го върна на прокуратурата заради пропуски.

Делото още не е внесено обратно в съда и е спряно, потвърди пред в. "Сега" говорителят на районната прокуратура в Пловдив Атанас Илиев. Причината е, че не могат да бъдат изпълнени указанията на съда. Процесът беше върнат, защото двама от наследниците на загиналите са в чужбина и не са били открити, за да им бъдат разяснени лично правата.

Прокуратурата все пак успя да издири единия, но вторият все още е в неизвестност. За него се знае единствено, че е в САЩ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Професия „Мениджър клиенти “ - следващо ниво на фитнес клуб от ново поколение

АЕЖ настоява МВР да публикува всички видеозаписи от случая с журналиста Димитър Стоянов

Как веганите си набавят витамин В12? (ВИДЕО)

Времето утре - 24 април 2024 г.

Стачка бави пощенските пратки в Белгия

ЦИК обяви колко партии и коалиции са се регистрирали за изборите

Спецов с коментар след случая със заплашения служител на НАП

Почина режисьорката Мариана Евстатиева-Биолчева

Звуците от Антарктида оживяват в интерактивна фотоизложба на Моста на влюбените на НДК

Сдружение обвинява АПИ и МРРБ в лобизъм заради пътната маркировка у нас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com