Третият член на екипажа на разбилия се край Пловдив хеликоптер е в стабилно състояние

5435
Третият член на екипажа на разбилия се край Пловдив хеликоптер е в стабилно състояние
Снимка: Getty Images/Guliver

Третият човек от екипажа на падналия Ми-17 - Алексей Каменов, е в стабилно състояние. Той е със счупени ребра и травма на крака и е успял сам да излезе от кабината на разбилата се машина, като е изминал около 100-тина метра в опит да се отдалечи, каза военният министър Красимир Каракачанов, цитиран от Агенция „Фокус”.

В момента Каменов е на лечение в УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив и се обмисля дали да не бъде транспортиран във Военна болница в София, пише БГНЕС.

Военен хеликоптер падна в района на летището в Пловдив (ВИДЕО)

Военен хеликоптер падна в района на Летище Пловдив и авиобаза Крумово, съобщи bTV. Според източник на телевизията в Министерството на ...

Не става въпрос за пилотска грешка – това обяви военният министър относно трагичния инцидент край Пловдив, при който снощи загинаха двама пилоти - капитан Пламен Пантелеев, 48-годишен, от Бяла Русенско и на капитан Стоян Неделчев, 45-годишен от Елхово.

Според него загиналите са с голям опит и много часове във въздуха и не са изпълнявали сложни маневри. Министърът изказа предположение, че в случая говорим за техническа повреда. Оказа се, че летците не са сигнализирали за никакъв проблем, преди хеликоптерът да падне.

Стана ясно и, че преди този екипаж да излети с хеликоптера, с него през деня са летели и други хора и всичко е било наред. Фаталният полет е бил четвърти за деня. Задачата на екипажа е била да тренира спасителна операция и не са летели повече от 3 часа при максимално допустими 6 часа на ден. Полетът е бил тренировъчен, на височина между 30 и 50 метра. А командирът на поделението в Крумово бригаден генерал Димитър Иванов обяви, че пилотите не са имали време за реакция – толкова бързо е станало всичко. Има свидетелски показания, че машината се е завъртяла на 180 градуса във въздуха и е паднала.

Катастрофиралата машина е 30-годишна, през 2016 година е минала основен ремонт, а до следващия са оставали 200 летателни часа. С излизането на падналия хеликоптер от строя, авиобазата вече няма нито един действащ Ми-17, при положение, че общият им брой е пет.

Двама пилоти са загинали при падането на хеликоптер край летището в Пловдив

Двама пилоти са загинали при катастрофата с хеликоптер Ми-17 край Летище Пловдив. Техникът на военната машина е ранен. Той сам е излязъ...

"30 дни е срокът, в който експертната комисия трябва да се произнесе за причината на катастрофата", каза ген. Борислав Сертов. "Работи се по няколко версии. Машината е прекалено сложна, за да може да се каже категорично какво е причинило падането толкова скоро след инцидента", добави той.

"Тази трагедия за пореден път доказва, че модернизирането на българската армия е спешно наложително," каза министър Каракачанов. " Много политици се упражняват на тази тема и дрънкат глупости", добави той.

По правилник, до изясняване на причините за катастрофата, полетите в авиобазата ще бъдат прекратени. Оказа се, че това е същият хеликоптер, който вееше националния флаг на военния парад за Гергьовден.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

В Пампорово отчетоха минусови температури

"Луковитският тенекеджия": Агресивен щъркел пак атакува коли

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com