Трето провалено заседание на ВСС, реформата в прокуратурата остава в трета глуха

2683
Трето провалено заседание на ВСС, реформата в прокуратурата остава в трета глуха
Снимка: БГНЕС

Извънредното заседание на Пленума на ВСС, свикано от неговия председател - правосъдния министър Цецка Цачева, не се състоя поради липса на кворум.

На заседанието присъстваха 11 от членовете на съвета, а сред отсъстващите беше главният прокурор Сотир Цацаров. Това е трето провалено заседание на ВСС, след като при последните две част от членовете на съвета излязоха от залата.

Заради "добрата работа" на прокуратурата, съдия получи обезщетение от 300 000 лева

Рекордно обезщетение от 300 000 лева получи съдия Петър Сантиров заради несправедливото обвинение от страна на прокуратурата по случая ...

Така за трети път докладът на европейските прокурори за реформа на прокуратурата както и две други важни за съдебната система теми не можаха да бъдат обсъдени.

Припомняме, че на 29 юни мнозинството, в това число и Цацаров, напуснаха заради символичен протест с болтове в подкрепа на председателя на ВКС Лозан Панов.

В същото време вицепремиерът по въпроса с правосъдието Екатерина Захариева благодари на британското правителство и за подкрепата за съдебната реформа и по-специално за двамата прокурори, които участваха миналата година в мисията на Службата за подкрепа на структурната реформа, която изготви независим анализ на структурния и функционален модел на българската прокуратура. По думите ѝ страната ни ще поиска още мисии за съдебната власт и ще продължи да разчита на помощ от Обединеното кралство. Вицепремиерът Захариева благодари и за британската подкрепа за влизането на страната ни в Шенген.

Докладът на петимата европейски прокурори излезе в края на декември миналата година. В него се предлага въвеждането на модифицирана версия на независимата прокуратура по румънски модел. Европрокурорите смятат, че в България в такава прокуратура трябва да се превърне Националната следствена служба. Според тях шефът на следствието не бива да е подчинен на Цацаров и трябва да има властта да разследва главния прокурор при съмнение за извършено престъпление.

Ясен Тодоров: Лозан Панов е виновен за лошия бизнес климат у нас

В новия Висш съдебен съвет влизат професионалисти, но и те ще бъдат обект на натиск за вадене на прокуратурата от съдебната система. То...

Отделно европейските прокурори предлагат българската прокуратура да подлежи на много по-голяма отчетност пред обществото, особено по знаковите дела. В техния доклад се казва, че главният прокурор трябва да поема лична отговорност за успеха или провала на големите дела. В края на доклада се казва, че България не бива да приема техните препоръки на парче, защото не би имало смисъл. Тези препоръки намериха място и в политическия доклад на Европейската комисия. Брюксел поиска от българските власти предоставяне на ясен ангажимент за приемане на препоръките на европейските прокурори.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 26 април 2024 г. (петък)

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Градската природа във фокуса на арт конкурс

Българските деца са първи в Европа по консумация на алкохол, цигари и канабис

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Времето утре - 26 април 2024 г.

ВАС върна за ново разглеждане отказът за бежански статут на арабски дисидент

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com