Три центъра в Благоевград ще приемат 50 деца с увреждания

20188
Три центъра в Благоевград ще приемат 50 деца с увреждания
Снимка: БГНЕС

Благоевград е единственият град, в който се разкриват три центъра за настаняване от семеен тип и едно защитено жилище, услуги, които предлагат по-добро място за живеене на децата от домовете в страната. Това каза на пресконференция Валери Смиленов, зам.-кмет на община Благоевград, предаде репортер на Радио „Фокус” - Пирин.

В новопостроените сгради ще бъдат настанени 50 деца с увреждания от цялата страна. За тях ще се грижат 43-ма души персонал. Мила Соколова, главен експерт „Социална политика” в общинската администрация уточни, че на този етап дейностите по проекта се изпълняват съгласно заложените срокове, няма забавяне.

Две деца пострадаха при катастрофа в Градево

Две жени и две момчета на 5 и 8 години са приети в МБАЛ-Благоевград след тежка катастрофа, станала тази сутрин на пътя Симитли - Банско...

Към момента се провеждат интензивни срещи, свързани извеждането на децата от институциите. Този процес ще продължи няколко месеца. Продължава и специализираното обучение на персонала, ангажиран с изпълнението на услугата. Всеки ЦНСТ се състои от ръководител на екипа, социален работник, психолог, рехабилитатор, 6 детегледачи, две медицински сестри и двама хигиенисти. В защитеното жилище екипът включва ръководител, социален работник, медицинска сестра, трудотерапевт и хигиенисти. Защитеното жилище се намира на ул. „Тодор Александров“, два от ЦНСТ са в ж.к. „Ален мак“, а третият в кв. „Струмско“.

Центровете за настаняване от семеен тип и защитеното жилище са изградени по проект „Изграждане на три броя ЦНСТ и едно Защитено жилище на територията на община Благоевград“, финансиран с договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма „Регионално развитие”. Общата сума на проекта е 1 927 191.24 лева, с продължителност 24 месеца. Работните места се осигуряват по ОП „Развитие на човешките ресурси“, проект „Предоставяне на нови социални услуги в общността“ по схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ. През 2013 г. първа копка на центровете направиха кметът Атанас Камбитов и тогавашният председател на Държавната агенция за закрила на детето Калин Каменов.

Социалните обекти бяха открити през януари тази година от д-р Атанас Камбитов и бившия вече регионален министър Десислава Терзиева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com