Трябват още 60 млн. лв. за ваучерите за храна

1295
Трябват още 60 млн. лв. за ваучерите за храна
Снимка: Getty Images / Guliver

60 млн. лв. ще е недостигът на средства за ваучерно хранене на работниците през тази година. Това обявиха от Асоциацията на операторите за ваучерно хранене, пише Expert.bg

Оттам обясниха, че България е единствената страна, която прилага схемата и настояха квотата да отпадне, предаде БНР. 

400 000 работници получават всеки месец ваучери за храна и така допълват дохода си. Средствата се ползват от данъчни отстъпки, което стимулира бизнесът да ползва схемата. По традиция обаче тази година средствата ще свършат в края на третото тримесечие. 

20 млн. повече за ваучери за храна

С 20 млн. лв. е увеличена квотата за ваучери за храна догодина. В проектобюджета за 2013 г. е записано, че купоните, които финансовото...

Въпреки че парите бяха завишени с 20 млн. лева спрямо миналогодишните и достигнаха 260 млн. лева, обясняват операторите на ваучери. 

"Квотите, които свършват преждевременно през август, септември, октомври, води до намалено потребление и до по-малко приходи в държавния бюджет. Липсата на квоти до края на годината означава липса на разполагаем доход и намаляване на покупателната способност на служителите, като за тези, които имат ниски доходи, това е особено драстично и за търговските обекти естествено намаляване на оборота, който минава през тях", допълва Габриела Колева. 

От съществуването на системата парите винаги са в недостиг. Операторите настояват съвместно с Министерство на финансите да се изготви реална методика, по която те да се прогнозират всяка година. 

По-рано днес конфедералният секретар от КТ „Подкрепа“ Александър Загоров обяви, че около 340 000 български работници или около 15% от работещите ползват ваучери за храна, като се наблюдава 12%-годишен ръст, който е можел да бъде между 17-20%.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com