Тронът на папа Франциск в Раковски вече го чака

17580
Снимки: Getty Images / Guliver

Медиите пресилиха, каза днес на брифинг в Раковски кметът на общината Павел Гуджеров - за нас посещението на главата на Римокатолическата църква е голяма радост и истинска благословия и всеки, който желае, може да го види. Така мерките за достъп от "драконовски", както бяха представени тук-таме, започнаха да се избистрят, макар че в пълните си параметри ще бъдат представени на пресконференция в МВР утре в София.

Строги проверки заради посещението на папата у нас

Три часа преди началото на светата литургия с първо причастие, дадено от папа Франциск на 200 деца в църквата " Пресвето сърце Исусово"...

Важно е да се знае, че желаещите на присъстват на площада пред църквата "Пресвето сърце Исусово", трябва да дойдат най-късно до 9.30, а папа Франциск се очаква да пристигне към 10.30. От 11.15 започва Светата литургия и даването на първо причастие на 200 деца от цялата страна вътре в храма. Около 700 души ще бъдат допуснати. Тук организацията вече е на самата църква и по думите на отец Ивелин Генов, един от родителите на децата ще може да види на живо церемонията, а за семействата е предвидена вън зона с голям видеоекран, на който ще се предава церемонията. 

Жителите на Раковски още от 5 май ще усетят ограниченията в движението около църквите "Пресвето Сърце Исусово" в квартал Николаево и църквата "Архангел Михаил" в квартал Секирово, те ще продължат и до отпътуването на папа Франциск на другия ден. За хората, които ще дойдат с автомобили от другаде, са предвидени два временни паркинга. Разстоянието между двете църкви папа Франциск ще премине с папомобила, а по протежението, което е около 3 км, всички ще могат да го видят. Присъствието на площада ще става след преминаване през контролно-пропусквателни пунктове, забранените предмети са същите като при футболни мачове, но чадъри ще бъдат разрешени, тъй като се очаква времето да е лошо. Ако на някой му се налага да напусне Раковски на 6 май след 9 часа, трябва да го направи през Стряма или Шишманци. В предварителната подготовка на община Раковски беше предвидена зона за къмпинг, но макар че досега не е дошла нито една заявка, при необходимост ще се ползва теренът на градския стадион. 

Папа Франциск идва у нас: Какво трябва да знаем, ако искаме да го видим?

Негово Светейшество папа Франциск пристига на апостолическо пътуване в България в периода 5-7 май и ще посети градовете София и Раковск...

В града, известен като столицата на католическата деноминация у нас, текат последни подготовки. Видимо има засилено полицейско присъствие. Пътят към храма " Пресвето Сърце Исусово" е осеян с детски рисунки, готови са вече и белите роби на хористите. Децата, които ще получат първо причастие, са на възраст 8-9 години, те са се подготвяли една година за това тайнство, с което западната църква се отличава от източното православие. Предполага се, че на тази възраст децата вече могат да вземат съзнателно решение за своята религиозна принадлежност, а година след първото причастие те получават и миропомазване, което е третият етап от тайнството на покръстването.

Отец Ивелин Генов каза, че молитвата, която ще прочете папа Франциск в София- Regina Celli- Кралица в небето- за пръв път е прочетена през 14 век от Свети Григорий Велики в шествие срещу чумата. През 17 век папа Бенедикт ХIV я въвежда в молитвите, четени в дните на Христовото възкресение. 
За сигурността на папа Франциск ще се грижат НСО, полицията и охрана от Ватикана. Известна е склонността на папата да нарушава протокола и да влиза в преки контакти с хората, затова и службите очакват всякакви изненади. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЛОВДИВ:

Инцидент или насилие: Дете е със счупени зъби след посещение в детски център

Електрохолд отвори първия си клиентски център в Пловдив

Кметът на Пловдив глобен за мръсния въздух, предстои дело в Страсбург

Кална вода тече от чешмите на хората в Брестовица

Кметът на Пловдив се срещна с децата от „Арт Войс Център“

Изготвят Пътна карта на сроковете на ремонтите около „Модър-Царевец“ в Пловдив

Стотици мъртви риби изплуваха в Гребната база в Пловдив (ВИДЕО)

Шофьор остана без книжка, а "паяк" без номера: Проверката показа кой е прав

Суша: Олимпийският гребен канал в Пловдив не може да се напълни

Моторист е в тежко състояние след катастрофа в Пловдивско

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com