Турция няма да ни съди заради наводненията

20032
Турция няма да ни съди заради наводненията
Снимка: БГНЕС

След като вчера турският министър на горите и водните ресурси Вейсел Ероглу призова пострадалите от наводненията в Одрин земеделци да съдят България, днес има промяна в позицията на югоизточната ни съседка. Турската държава няма да съди страната ни заради водното бедствие, но ще подкрепи всеки, който иска да води дела срещу властите у нас. Това съобщи валията на Одрин пред БТВ.

Пътят до Караач, който до тази сутрин бе залят, вече е проходим и започнаха спешни ремонти. Възстановяването на пътя струва на кметството половин милион турски лири, а щетите от наводнението се изчисляват на милиони.

Най-потърпевши са заведенията край Tунджа, които при всяко пълноводие на реката са под вода. В Одрин, където Марица, Тунджа и Арда се събират, властта е наясно, че рискът от наводнение при порои и пълноводие е реален.

Остава в сила обявеното бедственото положение в смолянските села Киселчево и Мугла

Обявеното бедственото положение в смолянските села Киселчево и Мугла остава в сила. Това каза за Радио „Фокус” – Смол...

Властта в Одрин има доста упреци към страната ни. „Ако приемем, че българската страна носи отговорност за това, че не ни е предупредила навреме за високите нива на реките и изпускането на язовири, пострадалите от Одрин могат да започнат дела срещу вас”, коментира валията Дуруан Шахин.

От понеделник в Одрин започва опис на щетите на земеделците и собствениците на заведения. На среща с пострадалите днес турската страна декларира , че ще покрие всички загуби на пострадалите.

Вчера Ероглу заяви, че единственото решение е в изграждането на байпас в района, където трите реки се събират. "Канал с дължина 7 километра ще отбие водите на безопасно разстояние от Одрин и кошмарните картини на потопените земи и бедстващи хора ще останат в миналото. До 3 месеца ще бъде изготвен проект на стойност 100 млн. лири и ще бъде обявен търг за избор на изпълнител. Търпението ни свърши, по инструкция на премиера Давутоглу разработваме два плана за предотвратяване на нови бедствия", каза той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Добри новини за храните на борсите
Добри новини за храните на борсите

И през тази седмица има спад в цените на основни хранителни стоки и на плодовете и зеленчуците на борсите в страната, показват данните в седмичния...