Туристическата камара: Българските плажове са чисти колкото гръцките

941
Туристическата камара: Българските плажове са чисти колкото гръцките
Снимка: БГНЕС

Българското море не е по-малко чисто от гръцкото, нека не стресираме туристите, така правим услуга на съседни дестинации. Това каза Владимир Кисьов, зам.-председател на Българска туристическа камара.

„По отношение на това дали има или не мръсни плажове в България, със сигурност мога да твърдя, че като цяло се подобрява хигиената на водата, от година на година”, обясни Кисьов.

Той уточни, че това се случва благодарение на многомилионните инвестиции, които са се направиха през последните години в инфраструктурата на пречиствателните станции.

„Миналата година имаше частичен проблем в Лозенец, правителството взе бързо и адекватно решение и проблемът е отстранен. Лозенец ще бъде един от хубавите и чисти плажове и през тази година. Същото е с разширението на Св. Влас, спомняме си разпространени кадри на тръби, които се излизваха в Черно море, това вече го няма”, поясни той. „Нека не стресираме и паникьосваме туристите както българските, така и чуждите, защото правим единствено услуга на съседни морски дестинации”, призова Владимир Кисьов, цитиран от Фокус.

„Много и сериозно се инвестира, още много може да се желае. Важното е, че това правителство в лицето на Министерство на туризма има воля, търси прекия диалог с всички участници в туристическия продукт. Смятам, че нещата се развиват доста устойчиво”, допълни той.

„Връщайки се назад, преди 10 - 15 години, ако си спомним какви бяха плажовете и хотелите ни, тоест нека не бъдем само черногледи и да казваме, че в България не въври туризмът, напротив. Лично аз винаги съм бил против да правим паралел между България и други държави. Смятам, че нашето море нито е за пренебрегване, нито е по-лошо през активния летен сезон и това го доказва ръстът на туристите, които идват в България всяка година”, коментира Кисьов.

Нека не слагаме под общ знаменател целия сектор „Туризъм” заради единични проблеми, защото той е лицето на България, допълни Кисьов.

Ангелкова: За последните 10 години има 40% ръст на туристите в България

За последните 10 години броя на туристите в България нараства с 40%. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова по време на от...

По думите му се очаква един изключителен силен летен сезон по Черноморието. „Същевременно от бранша сме изключително притеснени поради информацията в медиите за мръсни плажове. Имам чувството, че някой иска да предизвика буря в чаша вода”, допълни той.

„Конкретен случай е ситуацията около Офицерския плаж във Варна, който нито е в шланга на големите плажове, нито е плаж от национално значение. Не напразно Министерство на туризма го раздели на 3 и в частта, за която има данни за замърсяване на водата и не е годна за къпане не се дава да се ползва. Започна лека атака за плажовете”, коментира Кисьов.

Той припомни излязлата информация за плажа Иракли и услугите, които се предлагат там. „Започна спешна проверка от Министерство на туризма и се установи, че става дума за съвсем различни плажове, които работят в подусловие на наем. Затова моята молба и тази на бранша е медиите да бъдат по-внимателни и отговорни, по-добри, когато говорят за българския туризъм, защото правим единствено услуга на съседни нам държави”, поясни той.

Кисьов призова да не се слага под общ знаменател туризмът с единичен проблем. „Нека коректно медиите да казват кой е собственикът, кой е концесионерът и наемателят. Смятам, че ще си направим една доста добра услуга, защото туризмът не е само плажове, хотели и ресторанти. Туризмът е лицето на България пред света и трябва всички заедно добре да се грижим за него, ако искаме да имаме наистина модерен туризъм. Съответно приходите в бюджета ще бъдат по-големи. От бранша твърдим, че нашето море не е по-малко чисто от гръцкото”, каза още зам.-председател на Българска туристическа камара.

„Нека да бъдем някак си по-коректни към туризма. Най-важното - да не слагаме под общ знаменател, ако някъде има единичен проблем, че целият туризъм има такъв. Няма никоя друга държава в света, в която в активен летен сезон всеки ден да се говори за слабостите на бранша й, само в България”, уточни Владимир Кисьов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com