Учени откриха дома на апостолите Петър и Андрей

6036
Учени откриха дома на апостолите Петър и Андрей
Снимка: БГНЕС

При археологически разкопки в израелската област Галилея беше открит дома на апостолите Петър и Андрей, на чието място по-късно е издигната църква. Мордехай Авиам от колежа Кинерет заяви, че разкопките в Ел-Арадж потвърждават, че там се е намирало древното рибарско селище Бетсаида, където са били родени братята Петър и Андрей, според „Евангелието на Йоан“, съобщава БГНЕС.

Византийската църква е намерена близо до останки от римско селище, което съответства на местоположението на Бетсаида, както е описано в I век от римския историк Флавий Йосиф, заяви Авиам. Този район е бил посетен около 725 г. от баварския епископ Уилибалд. Той съобщава, че църква е била издигната на мястото, където по-рано е бил домът на двамата апостоли. Според Уилибалд Бетсаида се е намирала между библейските места Карпенаум и Курси.

Пресметнаха възрастта на гробницата на Христос в Йерусалим

Археолози изчислиха точната възраст на гробницата на Христос в Йерусалим. Гробницата в храма "Възкресение на Исус Христос" в Йерусалим,...

"Изкопахме само една трета от църквата, малко по-малко, но имаме църква и това е сигурно", заяви археологът пред Франс прес. „Планът е на църква, датите са византийски, подовете са покрити с типичната мозайка... всичко това е типично за една църква“, добави той. „Между Капернаум и Курси има само едно място, където църквата е описана от посетителя през осми век и ние я открихме, така че това е тази", категоричен е Мордехай Авиам. 

Свети Петър, който в началото е рибар, е един от първите последователи на Исус и водач на Църквата след неговото възкресение. Християните разпознават свети Петър, първоначално рибар, като един от първите последователи на Исус и водачът на ранната Църква. Католическата църква също така го почита като своя първи папа. 

Ел-Арадж, известен като Бейт Хабек на иврит, не е единственият кандидат за мястото на Бетсаида. На около два километра от е-Тел са открити значителни укрепления от 9 век преди новата ера и „римски къщи с риболовни съоръжения, включително железни котви, рибарски куки, както и останките от това, което може да е римски храм“. Авиам и неговият международен екип, който включва професор Стивън Нътли от Ню Йорк, са убедени, че извършват разкопки на правилното място. „Имаме римско селище. Там имаме керамика, монети, също каменни съдове, които са типични за еврейския живот от първи век. Убедени сме, че Ел-Арадж е много по-добър кандидат да Бетсаида, отколкото е-Тел“, каза Авиам.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 19 април 2024 г. (петък)

Най-важните новини за деня: 18 април 2024 г.

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Kaufland България поема председателството на Сдружението за модерна търговия (СМТ)

НСИ: Ядем повече месо и по-малко хляб и кисело мляко

Времето утре - 19 април 2024 г.

СЕМ: Открихме език на омразата в Алфа ТВ и СКАТ

Българските БТР-и в Украйна: Не стават за нищо без пълен ремонт и модификации

„Наводнени мазета и висящи ламарини“: Какви щети нанесе бурята?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com