Юрист: По повод "правилата трябва да се спазват", помните ли Ани от Болярово?

6073
Юрист: По повод "правилата трябва да се спазват", помните ли Ани от Болярово?
Снимка: БГНЕС

"По повод блеенето- правилата трябва да се спазват, правилата трябва да се спазват, няма какво да ги коментираме и подобни...

Нали помните Ани от Болярово и стадото й, което искаха да изтребят по правилата, както изтребиха маса животни на други стопани?

Нинова: Виновниците за избитите стада в Странджа трябва да понесат отговорност

Вместо да погали козичките, Борисов ги изби и след две години е време за отговори. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в деклараци...

Е, Ани не спази правилата и си навлече гнева на "будната общественост"- тъпачка, селянка проста, балканска тарикатка...ама стадото й не само се оказа здраво, както тя твърдеше напук на правилата, ами се размножи и нарасна", напомни юристът Милена Алексиева в социалната мрежа Фейсбук.

"Няколко години по-късно им го "наби с 200" на същите тия псевдоспазвачи на правила, като Върховния съд каза, че правилата са грешни, неверни и незаконни, отмени всичките актове срещу нея и Ани е права. Така че, айде у лево с тия явно малоумни "правила"."

Припомняме, че през есента на 2018 г. областното поделение на Агенцията по безопасност на храните регистрира две положителни проби в животновъдния обект на Ани и разпореди той да бъде заличен. Овцете трябваше да се умъртвят. Жената оспори пробите и не пусна ветеринарите.

„Протоколът е фалшив. Нарочиха ни, защото протестирахме в съседното село Шарково“, обясни Ани Петрова тогава. Тя бе категорична, че няма болно или умряло животно в стопанството си, както и в останалите ферми.

Според нея чума никога не е имало в региона, а животните са били евтаназирани напразно.

ВАС отмени заповедта за ликвидиране на фермата на Ана Петрова от Болярово

Върховният административен съд(ВАС) отмени заповедта на директора на областната агенция по безопасност на храните в Ямбол за унищожаван...

Тогава държавата унищожи 4000 овце и кози в Странджа вместо 30 000, обявени от Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) за болни от чума. Останалите бяха спасени заради силния граждански и политически отпор срещу произвола на институциите.

И до днес в региона мнозина не вярват, че там е вилняла чума. Сполетялото ги зло си обясняват с конспиративен план на кабинета „Борисов 3“ за обезлюдяването на Странджа и планове за заселването на бежанци там.

До последно от Министерството на земеделието и от агенцията по храните бяха категорични, че животните са били умъртвени правилно, тъй като е доказано, че има положителни проби на чума.

В крайна сметка решението на ВАС гласеше: “Не са изложени обективни факти, установяващи безспорното наличие на болестта по животните и съображенията за вземането на крайните мерки за преодоляването й. (…) В разглеждания казус липсват убедителни доказателства за развитието на болестта ЧДПЖ във времето в конкретния регион и степента на разпространение”.

Съдът отчита, че свидетелските показания установяват добро здравословно състояние на стадото в различни етапи от периода юли – септември 2018 г. Пък и… представената справка от БАБХ показала, че 203 овце били живи впоследствие, включително двете с уж установена чума.

Журналист: Не искам да всявам смут във всеобщото плюене по Слави, но нека си припомним нещо (СНИМКА)

"Не искам да всявам смут във всеобщото плюене по Слави и гениалната му компания, но уверено мисля, че вече почти всички знаем, че тези ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 26 април 2024 г. (петък)

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Градската природа във фокуса на арт конкурс

Българските деца са първи в Европа по консумация на алкохол, цигари и канабис

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Времето утре - 26 април 2024 г.

ВАС върна за ново разглеждане отказът за бежански статут на арабски дисидент

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com