Увеличава се броят на семействата, които ще получат помощи за отопление

4692
Увеличава се броят на семействата, които ще получат помощи за отопление
Снимка: iStock

Около 327 000 хора и семейства ще получат помощи за отопление за предстоящия зимен сезон. В сравнение с миналата година броят им ще се увеличи с над 25 000. Разширяването на обхвата на програмата за целево енергийно подпомагане на Министерството на труда и социалната политика е в резултат на направените нормативни промени, които улесняват достъпа до подкрепа на хората от уязвимите групи, съобщиха от ведомството.

Размерът на помощта за отопление за целия предстоящ зимен сезон (1 ноември 2023 г. – 31 март 2024 г.) ще бъде 546,95 лв., което е с 4,47% повече в сравнение с миналата година. Повишаването е съобразено с решението на Комисията за енергийно и водно регулиране за цените на електроенергията за бита от 1 юли.

Увеличението на пенсиите от 1 юли с 12% няма да лиши пенсионерите от помощи за отопление. За да не се допусне отпадане от подпомагане, министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова издаде заповед за определяне на корекционен коефициент, благодарение на който при преценка на достъпа до подкрепа доходът от пенсии ще бъде намаляван с 12%, с колкото е осъвременяването им.

Заявления за помощи за отопление се подават от 1 юли до 31 октомври 2023 г. в дирекциите „Социално подпомагане“ (ДСП) – лично от заявителя, чрез лицензиран пощенски оператор, включително чрез услуга за електронна препоръчана поща, по реда на Закона за електронното управление – с квалифициран електронен подпис или чрез Системата за сигурно електронно връчване.

Омбудсманът: Възрастните и хората с увреждания също трябва да получат помощи за отопление

Силно съм обезпокоена от факта, че в проекта за Наредба за помощи за отопление не са изведени изрично всички категории уязвими граждани...

Информация за контактите за връзка с ДСП в страната може да намерите на следния електронен адрес: https://asp.government.bg/bg/kontakti/teritorialni-strukturi.

Заявление-декларация може да получите от ДСП или да изтеглите от електронен адрес: https://asp.government.bg/bg/deynosti/sotsialno-podpomagane/sotsialni-pomoshti.

Право на целева помощ за отопление имат хората и семейства, чийто средномесечен доход за предходните 6 месеца преди месеца на подаване на заявление-декларацията е по-нисък или равен на индивидуално определена граница за достъп съобразно възрастта, семейното положение, наличието/липсата на съжителство, възраст на децата и тяхната учебна заетост и други важни обстоятелства, характеризиращи степента на уязвимост (бременни жени, родители, отглеждащи сами децата си).

За да получат помощ за отопление, безработните в трудоспособна възраст задължително трябва да са се регистрирали в бюро по труда най-малко 3 месеца преди подаване на заявлението-декларация и да не са отказвали предлаганата им работа или включване в обучения.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Обучителният център на BILLA в София отваря врати за посетители

Съдилищата не искат да гледат дела срещу кадруването в държавните фирми

Укрепват подпорната стената, която рухна на АМ "Струма" (СНИМКИ)

Теглят номерата на машините за удостоверяване на вота 2 в 1

Прогноза за времето - 29 април 2024 г. (понеделник)

Най-важните новини за деня: 28 април 2024 г.

Седмична прогноза за времето за 29 април - 5 май 2024 г. (ГРАФИКА)

Добри новини за храните на борсите

Натоварен трафик по границите с Румъния

Кой става ротационен председател на СЕМ за 6 месеца

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com