Увеличават се мигрантите, опитващи се да преминат през България

2234
Увеличават се мигрантите, опитващи се да преминат през България
Снимка: Getty Images/Guliver

Мигрантите, които решават да минат през България по пътя към Европа, са се увеличили през май месец с над 20 %. Това показва статистиката на МВР за задържаните чужденци на българо-турската граница, във вътрешността на страната и на изход - при българо-сръбската граница.

От началото на годината влизащите у нас чужденци бяха намалели двойно. През май, обаче, започна да се забелязва увеличение. Центровете за настаняване са запълнени все още само на 19%

Бежанците в Турция не мислели за маршрут през България

Самите бежанците на територията на Турция не предпочитат или по-скоро избягват да мислят за маршрут през България. Това каза вицепремие...

169 души са задържани при влизането им в България - 34 през Гърция и останалите през Турция. От началото на годината над 5000 души са се опитали да преминат през страната. Близо 40 % от тях са заявили, че са от Ирак. Втората най-голяма група са афганистанците, следвани от сирийци.

За последната седмица най-много хора са били задържани на изход - при българо-сръбската граница - близо 290. Отчита увеличение на задържаните лица с 89% спрямо предишните седем дни, когато задържаните са били над 150.

Тази седмици Би Би Си написа, че по информация на техни източници от Сърбия реалната бройка на преминаващите през България мигранти ежедневно е около 200 души. Българските власти отчитат около 50 души на ден.

В началото на май България подписа протокол за прилагане на споразумението между ЕС и Турция за реадмисия на незаконно пребиваващи хора. След подписването му маршрутът между Гърция и Македония до голяма степен беше блокиран, затова сега трафикантите търсят нови пътища или възраждат стари.

Бъчварова отбеляза увеличение на бежанския натиск през последните дни

През последните дни се забелязва се леко увеличение на бежанския натиск, вчера край Приморско има заловена група от 30 бежанци. Това ка...

"Общо е мнението, че на практика "Балканският маршрут" е затворен към този момент има пренасочване на бежанските вълни на юг. Този факт не ни успокоява напълно, защото става въпрос за един процес, който във всеки един момент може да се обърне", смята вътрешният министър Румяна Бъчварова, цитирана от "Дневник". В началото на миналата седмица, когато според официалните данни на МВР е имало ръст с близо 20 % на мигрантите, задържани у нас, тя отчете спад с близо 30 %.

"Залавяме неголеми групи от бежанци, които се опитват да преминат от наша територия в Сърбия и ги връщаме по домовете за бежанци, а тези, които нямат регистрация, преминават през цялата процедура по установяване на самоличност, разглеждане на молбите за получаване на статут, проверка, интервюиране и т.н.", каза Бъчварова. По думите ѝ именно активната работа н изхода на границата прекъсва възможността за създаване на нов бежански маршрут.

Данните на МВР показват, че от началото на годината от страната са изведени над 200 души. Според статистиката от началото на годината има по-малко арести на трафиканти. За месец май миналата година арестувани са 49 души, а тази - 25.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество