В парламента спорят къде отива отговорността за почистване на пътищата

10881
В парламента спорят къде отива отговорността за почистване на пътищата
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Промени в Закона за пътищата прие на първо четене Народното събрание, предаде БГНЕС.

Със 106 гласа "за", 15 "против" и 16 "въздържал се" депутатите приеха поправките, които са внесени от Цветомир Михов от ГЕРБ и негови колеги от мандатоносителя. Основните притеснения на опозицията са, че с тези промени се размива отговорността по отношение на ремонта и поддържането на пътищата през зимата.

Според мотивите на вносителите, изменението цели "осигуряване на непрекъсната, безопасна и нормална експлоатация на пътищата, включително и при зимни условия". Депутатите от ГЕРБ посочват, че към днешна дата републиканските пътища, преминаващи през населените места, които са от първостепенно стопанско значение за населението на територията на Република България, са с дължина 20 000 км. През урбанизирани територии преминават общо 3 886 км, а от тях 3 642 км са в границите на населени места с население до 100 000 жители.

Според Михов и колегите му предложеното изменение в текста на чл. 30, ал. 3 от Закона за пътищата се предвижда дейностите по изграждането, поддържането /включително зимното/ и ремонта на републиканските пътища в границите на урбанизираните територии да се осъществяват по взаимна договореност между общините и Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ), съответно Национална компания "Стратегически инфраструктурни проекти".

Синхронизирането на дейностите по поддържането на един и същ пътен участък, съответно в и извън населено място, ще позволи да бъде подобрена координацията и улесни преценката за последователността за почистването на участъците от републиканската пътна мрежа и проходимостта на улиците за нуждите на градския транспорт, твърдят от ГЕРБ.

По време на дебатите опозицията в лицето на БСП изрази притеснение, че предложените изменения ще доведат до отпадане на отговорността на Агенция "Пътна инфраструктура" по отношение на текущия ремонт и зимното поддържане и прехвърлянето й на общините. Опозицията е на мнение, че предложеният законопроект вменява допълнителна тежест на малките общини като отпада принципът на справедливостта и разпределението, при който Агенцията по пътна инфраструктура осъществява дейностите по текущ ремонт и зимно поддържане.

С термина "съвместно поддържане" не са съгласни и от АПИ, според които трябва ясно и категорично да бъде записано, че отговорността за републиканската пътна мрежа е тяхна. "Никой не го иска този текст, който предлагате", каза Мая Манолова. Призив предложенията да бъдат оттеглени отправи и колежката ѝ Дора Янкова от БСП. Манолова дори обяви, че е разговаряла с кметове от нейния избирателен район и те са против промените. "Винаги е по-добре да се знае кой носи отговорността", подчерта и Четин Казак от ДПС, според когото тези предложения размиват отговорността.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com