Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ваксините дойдоха, Ангелов си слага пръв

26 декември 2020, 07:48 часа • 5689 прочитания

Пристигнаха първите ваксини срещу коронавирус в България, предаде БГНЕС.

Около 7.40 ч. сутринта на 26 декември пред Центъра по заразни и паразитни болести в София пристигна камион с ваксините, ескортиран от няколко полицейски автомобила.

Да, аз ще бъда първият ваксиниран българин. Ваксините са сложени във фризера вече, след по-малко от час първите ваксини тръгват към Пловдив и Бургас, съобщи здравният министър Костадин Ангелов. Ваксините, които пристигнаха тази сутрин са 9750 дози. През януари очакваме още пратки до достигане на 62 500 дози. Враца и Велико Търново получават ваксините си от тук на 28 декември, съобщи още Ангелов.

Пристигнаха и информационни материали, насочени към лекарите и пациентите за добиване на достатъчно информация. Утре ще започне ваксинирането в три града синхронно – София, Пловдив и Бургас. Броят на желаещите да се ваксинират се увеличава. Постоянно има лекари, които желаят да се включат във ваксинацията от първата доставка. Амбицията ни е да постигнем 70% ваксинирани българи. След като постигнем това число, ще хвърлим маските, ще започнем да се виждаме, да виждаме своите близки, да ходим на театър и кино, добави още Ангелов.

Кампанията за поставяне на ваксините започва утре едновременно във всички европейски страни, припомня БНР.

В България ще бъдат ваксинирани първо медицинските работници, които работят в пряк досег срещу COVID-19.

Създаден е национален имунизационен план за реда, по който да се извърши ваксинирането – лекари, медицински сестри, стоматолози, фармацевти от първа линия са първите, които ще получат доза.

След тях служители в администрацията – ключови за функционирането на държавата, после следват възрастните хора.

Ваксината на Pfizer/Biontech срещу COVID-19 се казва „Комирнати“ (Comirnaty).

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес