Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Заев благодари за ваксините срещу коронавирус, които България дарява

23 декември 2020, 07:12 часа • 2499 прочитания

Македонският премиер Зоран Заев благодари за решението на българското правителство да осигури безплатно ваксини срещу COVID-19 за страната му, предаде БГНЕС.

"Този акт е демонстрация на приятелство към македонския народ и всички граждани на Северна Македония. Заедно с благодарността към премиера Бойко Борисов аз му казах, че дарението на ваксини подсигурени от българското правителство е много важно, защото това става в много тежки времена когато и двата народа са изправени пред мощна вълна на разпространение на COVID-19", написа Зоран Заев в собствения си профил във Фейсбук.

Нашето правителство вчера прие решение за проучване на възможностите за осигуряване на ваксини срещу COVID-19 за държави от Западните Балкани и Източното партньорство. Това ще стане възможно след обезпечаването на българските потребности, при спазване на процедурите на страните за това и условията на предварителните споразумения, сключени между ЕК и производителите на лекарствени продукти.

"Правим го с най-чисто сърце. Правим го за живота и здравето на нашите най-близки съседи", заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на днешното правителствено заседание и продължи: "Надявам се, че следващата година с колегата Захариева и Каракачанов ще намерим необходимите решения, за да върви Северна Македония по пътя на Европейския съюз, както я подкрепихме и за НАТО. Така че нищо фатално не се е случило, въпрос на политическа воля и от двете страни да стигнем до там", заяви още Борисов.

Министърът на здравеопазването на Република Северна Македония Венко Фелипче заяви, че страната му е изключително признателна на правителството на България в тези трудни времена. "За нас това е голяма признателност. Изключително важно е да имаме достъп до ваксини. Трябва да си помагаме и да бъдем добри приятели. Изказвам голяма благодарност от името на цялото правителството на Република Северна Македония", допълни Венко Фелипче.

А Бойко Борисов не пропусна да благодари на Заев, че е благодарил - пак във Фейсбук.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес