Вампирът се "завръща" в Созопол за туристическия сезон

10438
Вампирът се "завръща" в Созопол за туристическия сезон

Прословутият вампир най-вероятно догодина "ще се завърне" за туристическия сезон в Созопол и може би окончателно ще бъде експониран в лапидарен комплекс, свързан с останките от двете църкви. Там ще има зала за камерни концерти и малка музейна експозиция. Това каза Димитър Недев, директор на Историческия музей в Созопол, във връзка с некропола, където бяха открити погребения с елементи на ритуали срещу вампири.

"Опитваме се, във възможно подходящ срок, да завършим разкопките, за да може комплексът да се обхване от проектантите в неговата цялост, и да могат да направят добри проекти. Много се надяваме, че за началото на туристическия сезон – юни или юли, проектите ще бъдат факт", добави Недев.

Античен храм на Посейдон е разкрит в Созопол

Проучванията на една от сградите в Созопол дават основание да се твърди, че тя е била античен храм. Това съобщи Божидар Димитров, дирек...

Продължават разкопките на църквата „Св. Николай Чудотворец” в Созопол. "Много се надяваме, през следващия туристически сезон архитектурните останки да бъдат реставрирани и гостите на Созопол да могат да се потопят в атмосферата на античния полис и средновековната крепост в Созопол", заяви Димитър Недев.

По програмата „Виа Понтика” се консервира старогръцка сграда, която се подготвя за експониране, прави се реставрация на известната поморийска гробница и продължават дейностите по консервация и реставрация на манастирския комплекс и крепостната система в южната част на Созопол.

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com