Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ваня Григорова с пример как държавата отказва да подпомогне родител без работа

20 декември 2020, 11:49 часа • 11388 прочитания

"По време на извънредното положение беше въведена, след много размисли от страна на управляващите, еднократна помощ за родители на малки деца в размер на 375 лв. Пороци: еднократна, изключително нисък размер, много стеснен обхват.

Сега действа значително по-добра мярка https://asp-government.com/ за семейства с деца до 14-годишна възраст и плащания, които зависят от броя на дните, в които детето не може да посещава училище или детска градина.

Но се оказва, че Агенцията за социално подпомагане има собствено тълкуване на критериите за достъп", разкрива синдикалистът Ваня Григорова във Фейсбук.

"Отговорът по-долу гласи приблизително: "Чл. 16б, ал. 1, т. 2 от ППЗСП казва, че безработни родители имат право на такова подпомагане, но само ако са останали без работа след 15 март." Да сравним със записаното във въпросния член:

"Право на месечна целева помощ при обявено извънредно положение или обявена извънредна епидемична обстановка имат семейства с деца до 14-годишна възраст, когато:

двамата или единият от родителите, или родителят, отглеждащ сам дете, са останали без работа, но нямат право на обезщетение за безработица или размерът на получаваното обезщетение е по-нисък от средномесечния доход по ал. 4"

Очевидно в нормативния текст не присъства ограничението, което е посочено в отказа за изплащане на помощта за родители. ДОПИСВАНЕТО на закони и правилници през подобни тълкувания е недопустимо. И мярка, която изглежда като достатъчна за подпомагане на родители, може да се окаже, че не работи никак ефективно."

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес