ВАС отмени забраната за строителство на комплекса Nove Homes

7081
ВАС отмени забраната за строителство на комплекса Nove Homes
Снимка: Nove Homes

Върховният административен съд (ВАС) отмени заповедта на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК), с която е замразен строежът на комплекс Nove Homes в София. Това става ясно от решение на съда от 8 октомври, с което заповедта за спиране изпълнението на строежа е обявена за незаконосъобразна. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване. 

Дружеството - инвеститор в проекта "Нове хоумс", се свързва с бизнесмена Васил Божков.. ДНСК наложи забраната комплексът да се строи, след като по искане на Върховната административна прокуратура направи проверка и установи нарушения. Според дирекцията сградите се строят по-близо, отколкото трябва, което дава основание за спиране на строежа за съществени отклонения от инвестиционния проект (по чл. 224 на ЗУТ). През април, сезиран от инвеститора, Софийският административен съд се произнесе в полза на ДНСК, а инвеститорът обжалва пред ВАС.

КПКОНПИ иска вдигане на възбрани върху жилищните стради в „Нове хоумс“

Антикорупционната комисия на Сотир Цацаров (КПКОНПИ) прие днес решение незабавно да бъдат подадени искания до Софийски градски съд за о...

В мотивите по делото се посочва, че изводът на Софийския административен съд за спиране на строежа е незаконосъобразен. Специалната законова разпоредба, на чието основание става това, дава право на началника на ДНСК да спира изпълнението на строеж или на част от строеж от трета категория, който се извършва, без да са изпълнени специални изисквания.

В закона обаче терминът "специални изисквания" не е дефиниран. ВАС го тълкува като отклонение от правилата и нормативите за устройство на отделните видове територии и устройствени зони по ЗУТ, като най-често става въпрос за разпоредби от специални закони за защита на културното наследство, биологичното разнообразие и пр.

В констативния акт на ДНСК, с който строежът е замразен, се твърди, че инвестиционният проект по част "Архитектура" е одобрен без предвидените в ПУП едноетажни междинни връзки между сградите на комплексното застрояване (съгласно положение 15 от Приложение №2 към чл. 81 от Наредба №7/22.12.2003 г.).

"Нове Хоум"с: 5 месеца съдът мълчи по жалба, засягаща 220 семейства

Пет месеца съдът не се произнася по жалбата на "Нове Хоумс" срещу наложените обезпечително мерки, а това засяга интересите на над 220 с...

"Ако тези разстояния представляваха специални изисквания, те биха намерили отражение преди всичко в одобрения ИПРЗ и визата за проектиране, а след това и в одобрените инвестиционни проекти и РС №353/21.08.2018 г. като изисквания към строежа. В случая такова отразяване липсва, защото правилата и нормативите за устройство на територията по ЗУТ и цитираната наредба не са специални, а общи изисквания към строежите", пише в мотивите на решението.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

АЕЖ настоява МВР да публикува всички видеозаписи от случая с журналиста Димитър Стоянов

Как веганите си набавят витамин В12? (ВИДЕО)

Времето утре - 24 април 2024 г.

Стачка бави пощенските пратки в Белгия

ЦИК обяви колко партии и коалиции са се регистрирали за изборите

Спецов с коментар след случая със заплашения служител на НАП

Почина режисьорката Мариана Евстатиева-Биолчева

Звуците от Антарктида оживяват в интерактивна фотоизложба на Моста на влюбените на НДК

Сдружение обвинява АПИ и МРРБ в лобизъм заради пътната маркировка у нас

Миньори и енергетици на автопротест в София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com