Вече има наказателно постановление срещу Ваканционно селище „Русалка“, дружеството обжалва

2667
Вече има наказателно постановление срещу Ваканционно селище „Русалка“, дружеството обжалва
Снимка: Димитър Лазаров/Actualno.com

Тази година е било съставено наказателно постановление срещу Ваканционно селище „Русалка“ за установено през 2019 г. нарушение, свързано с ограничаване на свободния и безплатен достъп на гражданите до плажове „Русалка – бейби плаж“, „Русалка - централен“ и „Русалка - каяк“, съобщиха от Министерството на туризма.

Санкцията е наложена съгласно административно-наказателните правомощия на министъра на туризма, предвидени в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК).

Прокуратурата пак се захвана с достъпа до плажовете "Русалка"

Достъпът до плажовете "Русалка - бейби плаж", "Русалка - централен" и "Русалка - каяк" е ограничен с бариера и за да може посетител да ...

Върху частна държавна собственост дружеството е разположило незаконно контролно-пропускателен пункт с бариера и от него събирало съответните такси. Издаденото наказателно постановление е обжалвано, като към настоящия момент пред Районния съд в Каварна има образувано висящо дело № 95/2020 г.

От своя страна община Каварна предприе действия по премахване на преместваемия обект, като за целта беше издадена заповед № 389 от 29.05.2020г. на кмета на общината. Дружеството също я обжалва и по нея има висящо административно дело № 303/2020 г. пред Административния съд в Добрич.

Тази година длъжностни лица от дирекция „Управление на морските плажове“ извършиха проверка, на която беше установено, че на някои от изброените неохраняеми плажове има поставени плажни принадлежности, също включени за ползване след заплащане на такса от 6 лв. според табела в комплекса. Тази такса вече се събира не от пропускателния пункт, а в сграда, явяваща се рецепция на Ваканционното селище и намираща се вече в друг имот. При влизане в комплекса, независимо дали пеша или с превозно средство, служител на селището указва къде да се заплати таксата, като при отказ от заплащане, комплексът следва да бъде напуснат. Установено е и, че пропускателният пункт е изместен с няколко метра по-навътре спрямо положението си от миналата година. Основанието за заплащане на такса от 6 лв. е променено, като според поставената табела тя се събира за ползване на цялата алейна инфраструктура на комплекса, по която се стига до плажовете, както и за ползването на плажни принадлежности, въпреки че плажовете са неохраняеми.

Достъпът до морските плажове следва да бъде предвиден в устройствените планове съгласно чл. 14 от ЗУЧК, което е в правомощията на кмета на община Каварна.

Достъпът до плажовете на "Русалка" още е ограничен, сигнализира кметът на Каварна

Въпреки че Върховната административна прокуратура /ВАП/ установи ограничения достъп до морски плажове „Русалка - бейби плаж&ldquo...

До извършените проверки от страна на прокуратурата и община Каварна се стигна след сигнал на министъра на туризма през 2019 година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 29 март 2024 г. (петък)

Проф. Топалов: Болно ми е, че България не е щастлива държава

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com