Великобритания може да бъде осъдена за рестриктивни мерки срещу нас, казва Гергана Паси

12796
Великобритания може да бъде осъдена за рестриктивни мерки срещу нас, казва Гергана Паси
Снимка: Getty Images / Guliver

Говоренето срещу българите и румънците като бедни имигранти в Западна Европа се превърна в мода. Подобен тип приказки се използват често в предизборни кампании, а в резултат на кризата и икономически влошената ситуация хората стават по-възприемчиви към такава реторика. Това заяви бившият министър по европейските въпроси Гергана Паси.
Според нея такива антиевропейски дебати се разпалват при всеки нов етап от интеграционния процес на кандидати за страни-членки . Освен това националистическото говорене се засилвало и поради друг фактор - предстоящите избори за Европейски парламент. В тези избори големите партии се страхуват да не загубят гласове за сметка на по-малки, но крайни формации.

„Само 10 държави към този момент са запазили ограниченията за пазара си за българи и румънци. За хърватите те ще бъдат премахнати едва през 2020 година – има си определени правила за чувствителните зони, каквато е свободното движение на хора. Точно британците на много дебати са били с правилна позиция – те са една от държавите, спечелила най-много от ЕС, като островна държава е много отворена”, коментира още Паси.

България призова Великобритания да не втърдява мерките срещу имигрантите

България призова британското правителство да не втвърдява правилата за отпускане на социални помощи преди отварянето на пазара на тру...

По думите й Великобритания няма как да въведе мерките, с които заплашва нас и северните ни съседи. Това би било „уязвимо” и би паднало в Съда на Европа, именно заради противоречието с основните ценности на Общността, предрече тя. „Просто те се опитват да адресират друг проблем – страхът, че социалните им системи се източват от имигранти. Но не се очакват големи потоци от българи и румънци към тези държави - по-скоро тези, които работят нелегално, ще излязат на светло, а това е положителен процес”.

Данни на българското посолство във Великобритания сочат, че от 2014-та година се очакват по около 8000 българи годишно да пристигат на Острова. „Хората тук имат оскъдна информация за България и Румъния. Малко от тях са ходили там и малко правят дори разграничение между двете държави. Затова различни публикации лесно могат да им влияят”, коментира репортерът на bTV Мария Савкова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество