Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Верига за бързо хранене обвини агенцията по храните в изнудване

21 май 2015, 15:52 часа • 19321 прочитания

Веригата за бързо хранене "Аладин Фуудс" ООД и Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) се обвиниха взаимно и влязоха в пререкание заради твърдението на веригата, че агенцията я изнудва.

"Под ръководството на изп. директор Пламен Моллов служителите на Българската агенция за безопасност на храните проявяват тенденциозно отношение при проверките на предприятията и заведенията за бързо хранене на "Аладин фуудс" ООД. Натискът от Агенцията започна след като през миналата година отказах да плащам по 10 000 евро месечна "такса спокойствие", както наричат в бранша тази форма на държавен рекет". Това заяви днес основателят на веригата Аладин Харфан по време на пресконференция по случая.

По думите му след отказа от страна на компанията е последвала серия от проверки в няколко от преработвателните й цехове. Резултатът от тях е временното спиране на производството. "След моя отказ от БАБХ ни затвориха фабриката за обработка на пилешко месо и склада за търговия на едро в периода юни-юли миналата година, заплашиха външните ни клиенти с проверки и затваряне на техните обекти, за да не купуват от нас. С безпрецедентна вътрешна заповед целият екип и ресурс на Агенцията по храни беше впрегнат да проверява ежедневно всички обекти и производства на компанията в цялата страна. Резултатът от тези злонамерени умишлени действия на БАБХ се изразява в 650 000 лева преки загуби и загуби от оборот в размер на 30% от загубени клиенти на едро", казва Харфан.

"Аладин фуудс" е депозирала жалба в Главна дирекция на Националната полиция, отдел Корупция, където извършват разследване за превишаване правата на длъжностните лица от БАБХ под надзора на Главна прокуратура. Фирмата се е обърнала към полицията, към прокуратурата и към МЗХ, а наскоро е подала жалба и до парламентарната комисия по антикорупция.

Харфан нарече БАБХ корумпиран орган, от който страда целият бранш. Той обвини затова председателя й проф. Пламен Моллов и посочи като лица, поискали подкупа от фирмата му главният експерт в БАБХ д-р Ерсин Ахмедов, д-р Чакъров, и Стоян Пашев като лице, с което е трябвало да се разбере как да плати. 

В отговор на отправените срещу него обвинения председателят на БАБХ проф. Пламен Моллов показа снимки на месо, по което има бели червеи. То е открито в преработвателния цех за месо на "Аладин фуудс". "Това ядете, когато ядете дюнери на "Аладин фуудс". Ще ви го кажа едно към едно: овкусени добре с оцет и чесън, за да не си личи в какво състояние е месото", заяви той, цитиран от БГНЕС.

Моллов определи представената информация като тенденциозна и манипулативна. Той обяви, че проверката за искания рекет е завършила без резултат и доказателства, но увери, че ако подобно нещо се е случило, служителят който е поискал парите, ще бъде наказан.

"Фирмата е работила безнаказано, при изключително лоши хигиенни условия и липса на всякаква система за управление и проследимост. Не е ясно как няма някой случай на проблем на храните", каза Моллов и разясни, че БАБХ е извършила няколко проверки в цеховете. Съставени са констативни протоколи и са издадени предписания, които последващите проверки показали, че не се изпълняват.

"Липса на проследимост означава, че не е ясно от какви суровини се произвежда крайният продукт. Най-често това се прави, за да се укрива ДДС", обясни Моллов.

"По време на разследването при извършваните периодични проверки от БАБХ нарушения в "Аладин фуудс" не са установени. Натискът беше подновен отново след като получих устно уведомление, че разследването за корупция е спряно. 10-ина дни по-късно служителите на БАБХ пак дойдоха в Съединение и на 20 април тази година отново затвориха фабриката без да мотивират тази крайна мярка", разказва Аладин Харфан.  Според него целта е да му причинят максимално големи загуби и да го използват като пример за назидание, за да покажат на останалите в бранша какво ще им се случи при отказ да си плащат "таксата спокойствие".          

"При нас работят над 800 човека, от тях 120 души в Съединение и те са реално заплашени от риска да останат на улицата и отново да разчитат на социалната система за помощи в страната", обясни изпълнителният директор на "Аладин фуудс" Александър Блажев. Търсим си правата по всички възможни начини - обърнахме се към полицията, към прокуратурата, към МЗХ, наскоро подадохме жалба и до парламентарната комисия по антикорупция. Заради бездействието на институциите по нашия казус, работниците се чувстват несигурни за работата си и са готови да излезнат на протест, каза Блажев.    

Петя Бързилска
Петя Бързилска Отговорен редактор
Новините днес