Вицепрезидентът празнува Великден с българи в Малага

4122
Вицепрезидентът празнува Великден с българи в Малага
Снимка: БГНЕС

С Дунавско хоро и песента "Високи сини планини" българската общност в Малага посрещна на връх Великден вицепрезидента Маргарита Попова. Няколкото хиляди наши сънародници, живеещи и работещи в испанския град са създали 4 асоциации и първото в Андалусия българско неделно училище - "Родина". За 3 години дейност в него вече над 50 българчета учат роден език, история, география на България, съобщиха от прессекретариата на "Дондуков" 2.

"Далече от близки и родина, решихме да се посветим на нещо ценно и преносимо във времето. Направихме училище, защото без знание сме загубени", каза в обръщението си директорът на училището Гълъбина Първанова. "Събрали сме се да отпразнуваме Възкресение по необикновен начин. Само хора като вас, далече от България, могат да си дадат сметка какво е да сме заедно на Великден. Знам, че много мислите за България, много работите да не се загубят традициите ни", каза в приветствието си към сънародниците ни Маргарита Попова.

Попова: Елитите имат притъпена социална чувствителност

Има две неща, за които вече е крайно време да заговорим - бедността на хората и притъпената чувствителност на елитите. Това заяви виц...

Вицепрезидентът изрази специални благодарности на директора на Културния дом в Малага, Мигел Руеда, който е предоставил помещение за училището и работи активно с българските организации. Сънародниците ни поставиха пред Маргарита Попова и представителя на Държавната агенция за българите в чужбина, който бе в делегацията на българския вицепрезидент, редица въпроси, свързани с пенсионните им права, двойното гражданство, финансовото подпомагане от българската държава на българските училища зад граница. Председателят на асоциация "Малага-България", към която е неделното училище, Петранка Костадинова, получи Почетния знак на Държавната агенция.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com