Vivacom получи награда от МВР за активните си действия в борбата с телефонните измами

2834
Vivacom получи награда от МВР за активните си действия в борбата с телефонните измами
Снимка: Vivacom

Vivacom получи признание за ефективното си сътрудничество с правоохранителните органи на България за противодействие на телефонните измами в страната. Главният изпълнителен директор на компанията – Атанас Добрев, получи наградата лично от министъра на вътрешните работи – Бойко Рашков, на специална церемония в сградата на МВР, поведена на 19.11.2021 г. Отличие получи и Пламен Василев – директор Сигурност в телекома.

От Министерство на вътрешните работи изразиха благодарност към Vivacom, че е първият оператор, предприел активни мерки за борба с телефонните измами.

Vivacom вече предлага новия смартфон Honor 50

Vivacom е първият оператор в България, който пуска в своята търговска мрежа и в онлайн магазина си новия смартфон Honor 50. Той поддърж...

По предложение на Главна дирекция „Национална полиция“ за съвместни комплексни мерки, от края на м. февруари 2019 г. Vivacom започва да прилага допълнителни действия за извънреден мониторинг, ангажира допълнителен човешки и финансов ресурс с цел максимално ограничаване на възможностите за извършване на телефонни измами спрямо своите абонати.

Сформиран е екип от експерти на Финанси, Техническа дирекция и Сигурност на компанията и е създадена организация за ежедневен мониторинг на телекомуникационното пространство за нетипичен трафик, изразяващ се в набирани последователно множество стационарни номера от мрежата на оператора от чуждестранни и български мобилни номера, и неговото ограничаване.

От 26 февруари 2019 г. до момента е ограничен достъпът до мрежата на оператора на над 18 200 български и чужди мобилни номера с типично трафично поведение на „телефонни измамници“.

Вследствие на предприетите активни мерки, по данни на Vivacom, проведените телефонни разговори с цел измама към абонати на стационарни номера – клиенти на компанията, от 222 605 през 2019 г. са намалели до 29 049 през 2020 г., а през десетте месеца на настоящата година са сведени до около 3 000 опита за измама.

United Group назначи Николай Андреев за главен изпълнителен директор на Vivacom България

United Group, водещият доставчик на телекомуникационни услуги и медии в Югоизточна Европа, обяви в сряда, че Николай Андреев е назначен...

За ефективността на тези действия сочат и данните от официалната полицейска статистика - ако през 2018 г. са регистрирани 1175 телефонни измами, то през 2019 г. те стават 561, а през миналата година броят им спада до 129. Тенденцията се запазва и през настоящата година - за десетте месеца на 2021 г. се отчита спад при регистрираните телефонни измами близо 10 пъти спрямо аналогичния период на миналата година. Освен това със съдействието на Vivacom през 2021 г. са предотвратени повече от 30 измами.

В резултат на проведените съвместни комплексни мероприятия между МВР и Vivacom броят на заявените измами е намалял около 10 пъти, а измамливите повиквания спрямо абонатите на оператора – близо 100 пъти.

„Това е изключително важно признание на мен и за Vivacom. Сигурността на нашите потребители винаги е била приоритет на компанията и съм изключително горд, че партньорството ни с Министерство на вътрешните работи дава такива добри резултати“, коментира Атанас Добрев. „То е пример, че обществено-значимите цели, каквато е борбата с телефонните измами, могат да бъдат постигнати успешно единствено с партньорство между бизнеса и държавните институции“, допълни той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 20 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 19 април 2024 г.

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com