ВКС отмени 4-годишната присъда на Цветанов

17390
ВКС отмени 4-годишната присъда на Цветанов
Снимка: БГНЕС

Върховният касационен съд (ВКС) отмени 4-годишната осъдителна присъда на бившият вътрешен министър Цветан Цветанов от февруари тази година и връща делото за ново разглеждане от друг състав на съда от стадия на съдебното заседание, предаде БГНЕС.

Така делото срещу Цветан Цветанов е върнато за ново разглеждане от Софийския апелативен съд (САС). Две съдебни инстанции осъдиха Цветанов на 4 години затвор заради отказа му да разпореди използването на разрешени от съдия специални разузнавателни средства.

През февруари тази година САС постанови решение, с което призна Цветан Цветанов за виновен по обвинение за неизпълнение на служебни задължения с цел осуетяване на наказателно преследване срещу 3 лица. Той бе осъден на 4 години "лишаване от свобода" при първоначален "общ" режим, както и забрана за заемане на длъжност в държавната администрация за срок от 5 години.

ВКС уважи жалбата на Цветан Цветанов срещу решението, с което е потвърдена осъдителната присъда на Софийския градски съд. Върховните съдии приемат, че е нарушено правото на подсъдимия да получи правосъдие от безпристрастен съд, гарантирано от Конвенцията за защита правата на човека и от Наказателно процесуалния кодекс.

Решението е подписано с особено мнение на съдия Жанина Начева. Според нея не е допуснато нарушение по чл. 348 ал.3 т.3. от НПК – незаконен състав на Софийския апелативен съд, постановил въззивното решение.

В края на април ВКС си даде срок от един месец да се произнесе по делото за престъпление срещу правосъдието срещу Цветан Цветанов. Тогава българският адвокат на Цветанов Менко Менков заяви, че при евентуално потвърждаване на присъдата на Цветан Цветанов от Върховния касационен съд защитниците му ще стигнат до Страсбург и сезират Европейския съд по правата на човека. Той обаче направи забележка, че въобще не вярва това да се наложи и вярва, че Цветанов ще бъде оправдан. 

Германският защитник на Цветан Цветанов и член на Бундестага Ханс-Петер Ул обеща да поиска от Европейската комисия да провери всички съдебни дела срещу Цветанов, независимо дали са приключили с оправдателна, или осъдителна присъда и намекна, че има съмнения относно действията на прокуратурата по случая.

Вчера пък ВКС взе решение да се прозинесе по делото за длъжностно присвояване срещу бившия вътрешен министър в срок до два месеца. По него това дело Цветанов има две оправдателни присъди. Именно заради това прокуратурата поиска отмяна на въззивното решение на Софийски апелативен съд и връщане на делото за ново разглеждане от друг състав на същия съд

Цветанов: Разбрахме се с Патриотичния фронт

Има въпроси, които са зададени. Постарали сме се в сроковете, в които дадохме съответните отговори и допълнителните въпроси, които възн...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)
Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Атмосферното налягане ще се повиши и ще е по-високо от средното за месеца, сочи прогнозата за времето за 27 април. Какви ще са температурите?  През...