ВМРО в защита на карловската "Куршум джамия"

25710
ВМРО в защита на карловската "Куршум джамия"
Снимка: БГНЕС

Декларация срещу опитите на мюфтийството да превърне и джамията в Карлово в действаща разпространи ВМРО.

Карловската „Куршум джамия” е поредният паметник на културата, за който мюфтийството заведе дело. Подобни казуси вече разбуниха духовете в много градове на страната като Стара Загора, Кюстендил, Дупница, Враца, Добрич, Гоце Делчев и др. Навсякъде ВМРО се противопоставя с енергични акции.

Карлово на нокти срещу връщането на Куршум джамия на мюфтийството

Преди броени дни Окръжният съд в Пловдив присъди архитектурен паметник от XV век в центъра на Карлово за собственост на Главното мюфт...

Причината за действията на Главното мюфтийство са промени в закона за вероизповеданията, които позволяват претенции.

„Според нас, мюфтийството няма никакви законови основания да претендира за тези имоти, защото тези въпроси са уредени и прекратени с двустранни договори между Царство България и Османската империя през 1908 г. след обявяването на независимостта на царството”, пише в декларацията.

Според ВМРО, тези имоти, в огромната си част бивши мюсюлмански храмове, са построени върху разрушени християнски черкви, върху тракийски светилища или върху и двете.

„Ние сме против нашествието на радикалния ислямизъм в държавата ни и против политическите претенции на Главното мюфтийство”, завършва декларацията.

Пълният текст на декларацията:

В Карлово започва подписка за запазване на Куршум джамия

В община Карлово започва подписка за запазване на Куршум джамия като общински собственост. Това обяви кметът на общината Емил Кабаивано...

През изминалата седмица една съдебна инстанция уважи искането на Главното мюфтийство за възстановяването на бившата джамия в Карлово като действащ храм. Ние от ВМРО, като български родолюбци, остро се противопоставяме на всички претенции на Главното мюфтийство за възстановяването на техните несъществуващи права върху бивши религиозни храмове по следните няколко причини:

На първо място, според нас мюфтийството няма никакви законови основания да претендира за тези имоти, защото тези въпроси са уредени и прекратени с двустранни договори между Царство България и Османската империя през 1908 г. след обявяването на независимостта на царството. Тогава е създадено Главното мюфтийство и имотните въпроси са уредени – както българските в Цариград, така и претенциите на мюфтийството на територията на вече независимото Царство България.

На второ място, всички тези имоти, в огромната си част бивши мюсюлмански храмове, са построени върху разрушени християнски черкви, върху тракийски светилища или върху и двете. Така че основанията на мюфтийството са напълно безпочвени.

И на трето място, ние твърдим, че исканията на мюфтийството са чисто политически. Защото, както ви е добре известно, днешното мюфтийство е само една от дългите ръце на Турция, която, водена от Ердоган и Давутоглу, се опитва да възстанови своето някогашно влияние. Някогашното влияние на Османската империя. За тези хора минарето не е религиозен символ, а крайграничен крайъгълен камък, с който те маркират своите територии.

Като български родолюбци, още веднъж ще заявим, че ние нямаме нищо против вероизповеданието на нашите братя българи мюсюлмани. Те са потомци на някога потурчените наши предци. Те са добри българи и добри български граждани.

Джамията в Карлово осъмна изрисувана

Джамията в Карлово осъмна изрисувана. Вчера в РУП-Карлово е било получено съобщение за повредена фасада на сградата на „Ялъ Джа...

Ние сме против нашествието на радикалния ислямизъм в държавата ни и против политическите претенции на Главното мюфтийство. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com