Внимание: Малолетното ви дете е навън след 20.00 часа? Чака ви глоба!

11006
Внимание: Малолетното ви дете е навън след 20.00 часа? Чака ви глоба!
Снимка: iStock

Родители на деца до 14 години алармират, че зачестяват случаите, в които сами деца, които са навън след 20:00 ч., са спирани от полицията за проверка. След това се вика служител на Детска педагогическа стая, който се свързва с родителя и му съставя акт. 

Положението е описано в закона за Закрила на детето и по-точно в чл. 8 от Права и задължения на родителите, настойниците, попечителите или другите лица, които полагат грижи за дете:

"(3) (Нова - ДВ, бр. 36 от 2003 г., изм. - ДВ, бр. 38 от 2006 г., изм. - ДВ, бр. 14 от 2009 г.) Родителите, настойниците, попечителите или другите лица, които полагат грижи за дете, са длъжни да го придружават на обществени места след 20,00 ч., ако детето не е навършило 14-годишна възраст, съответно след 22,00 ч., ако детето е навършило 14-, но не е навършило 18-годишна възраст.

(4) (Нова - ДВ, бр. 14 от 2009 г.) Ако родителите, попечителите или другите лица, които полагат грижи за дете, не могат да го придружат, те са длъжни да осигурят пълнолетно дееспособно лице за негов придружител на обществени места след 22,00 ч., ако детето е навършило 14-, но не е навършило 18-годишна възраст.

Експерт с призив към родителите: Припомнете на децата си да не говорят с непознати

Родители припомнете на децата си да не разговарят с непознати и да не отиват никъде с тях и в дигиталното, и в реалното пространство. Т...

(5) (Предишна ал. 4 - ДВ, бр. 36 от 2003 г., отм. - ДВ, бр. 14 от 2009 г., нова - ДВ, бр. 42 от 2010 г., в сила от 02.06.2010 г., отм. - ДВ, бр. 40 от 2012 г., в сила от 01.06.2012 г.)

(6) (Предишна ал. 3 - ДВ, бр. 36 от 2003 г., предишна ал. 4, изм. - ДВ, бр. 14 от 2009 г.) Родителите, настойниците, попечителите или другите лица, които полагат грижи за дете, са длъжни да изпълняват предприетите по този закон мерки и да съдействат при осъществяването на дейностите по закрила на детето.

(7) (Нова - ДВ, бр. 14 от 2009 г.) Родителят, настойникът, попечителят или лицето, което полага грижи за дете, удостоверява качеството на придружителя на детето по ал. 4 по ред, определен с наредбата по чл. 5б, ал. 2."

Размерът на глобата при първоначално нарушение е между 300 и 500 лв. 

ОЕЩ: Само на 6 години българчетата започват да сърфират в интернет

Детското правосъдие: Колкото по-рано има помощ, толкова по-добре

Проучване от 2021 г. на Българското училище за политика "Димитър Паница" сочи, че българското общество не е достатъчно информирано по т...

Родителите не са единодушни в адекватността на мярката. Според едни в настоящите горещини именно след 19 часа е времето, в което може да се излезе навън. Друг важен аспект е и социализацията, която при присъствието на възрастни, по-скоро би пречила на детските разговори.

Други питат сравними ли са ситуации, в които детето действително е далеч от дома и вероятно е в опасност със случай, ако детето играе със свои връстници в близост до дома си. 

Не малка част от родителите смятат мярката за адекватна и споделят, че след 20 часа родителите биха могли да играят настолни игри с децата си у дома, да помагат в домакинската работа или да поканят гости. Последното предложение е контрирано от довода, че заради скока на цените приемът на гости е скъпо удоволствие.

По-отговорните родители напомнят още, че децата имат литература за четене през ваканцията, за която трябва да отделят време.

СЗО: Над 30% от децата в България страдат от затлъстяване, нужни са навременни прегледи

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Светлозар Желев: Нерде Ямбол, нерде Станбул (ВИДЕО)

Времето утре - 30 април 2024 г.

Ръководството на АПИ с ново попълнение

Ето кога трябва да е готов Терминал 3 на Летище София

Сериозен ръст на пътуванията на българите в чужбина през март

Проверяваме онлайн къде гласуваме на 9 юни

Магистрати, полицаи, адвокати: Преди 2 години ГДБОП е дала в прокуратурата имена от групата на Нотариуса

Вход свободен в Националния военноисторически музей по случай 6 май

Промените в Закона за хазарта: Защо сега и кой всъщност печели?

Обучителният център на BILLA в София отваря врати за посетители

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com