Военните ни, върнали се от Афганистан са здрави, но с лош зъбен статус

1791
Военните ни, върнали се от Афганистан са здрави, но с лош зъбен статус
Снимка: Getty Images / Guliver

Военните от българския контингент от Кандахар, Афганистан, които се прибраха след края на престоя си, минават през серия от медицински прегледи, които да покажат общото им състояние след престоя в базата.

България има голяма мисия само в Афганистан, както и няколко служещи в Мали, където обаче военните са под друга егида. Има български военни и в Косово, Грузия, Африка и на други места. Това заяви пред БГНЕС полковник д-р Георги Филипов - началник на Централна военномедицинска комисия към ВМА.

Тази група военнослужещи пристига от Кандахар, който е най-големият град в южен Афганистан. Единствено там имаме голям контингент - около 100 души и няколко екипа от военни инструктори, които работят и в столицата Кабул.

Нашите военни пребивават в базата в Кандахар, която охранява летището, което е едно от най-големите в страната, а базата е също една от най-големите там - има близо 30 хиляди военни от целия свят на площ от близо 20 км.

EС се подготвя за депортирането на близо 80 000 афганистанци

Европейският съюз се подготвя за депортирането на десетки хиляди афганистанци, след като в понеделник между Брюксел и Кабул беше подпис...

Във ВМА се правят осем прегледа на пристигналите военни. Те се преглеждат от няколко специалисти - вътрешни болести, хирург, невролог, УНГ, очен лекар, стоматолог, психиатър, АГ и инфекционист.

Военните, заминали на мисията, са се прибрали здрави. В момента нашата работа е да се прецени доколко условията в Афганистан са повлияли върху психическото и физическото здраве на военните, обясни д-р Филипов. Според него българските военни са здрави, но от всички военни в базата, се оказва, че нашите мъже са с най-лош зъбен статус, затова при прибирането си в родината им се правят и стоматологични прегледи, които да покажат зъбния статус и ако има необходимост да се започне лечение.

Д-р Филипов допълни още, че се прави и широк кръг от изследвания на всяка мисия, като военните се изследват според спецификата на мисията. Военните в Афганистан получават пълния обем от изследвания, защото това е страна, намираща се в много по-топъл, горещ и сух климат от България. Там има възможности за заразяване с доста заболявания, които са непознати на страната ни.

Относно травматичноста, според д-р Филипов при военните има опасности, свързани с изпълнението на задълженията, които могат да доведат до травми от чисто битов характер, но и от военен характер и такива случаи е имало.

Нашата работа е да проверим какво е здравето на тези хора и да се посочи дали може да продължат да служат без проблем или ако има болен, ние поемаме отговорността да го върнем в армията, но при определени условия - възстановяване от травма или заболяване, обясни д-р Филипов.

ЕС и Афганистан се споразумяха за ограничаване на бежанския поток

ЕС обяви, че е подписал неокончателно споразумение с Афганистан за връщане на мигранти в навечерието на конференция в Брюксел, посвет...

Какво е общото състояние на завърналите се военни може да се определи след края на голямата гама от изследвания.

снимка: архив

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

„Български пощи“ отново приемат пратки за Израел

На места има добри условия за туризъм в планините

Какви са щетите от градушката в Садово и Първомай

Българчетата първи в Европа по пушене и пиене, е-цигарите са все по-популярни

BILLA и децата на България: Много истории, едно списание

Служители на BILLA събраха над 4000 лв. в благотворителен великденски базар

От днес започва изплащането на великденските добавки

Прогноза за времето - 26 април 2024 г. (петък)

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com