Войната в "Нетинфо" се разгоря*

10291
Войната в "Нетинфо" се разгоря*
Снимка: iStock/Guliver

Войната в една от най-големите медийни групи в България - тази на "Нетинфо", продължава с пълна пара.

След като вчера, 29 май, един от съсобствениците и изпълнителен директор на "Нетинфо" АД Христо Христов публично обяви, че има натиск върху редакционната политика на сайтовете на "Нетинфо" и отказа да се раздели с главния редактор на сайта Gong.bg Ники Александров, днес (30 май) Христов обяви в личния си профил във Facebook, че новото ръководство продължава с натиска като де факто го сваля от длъжността "изпълнителен директор".

Ето какво написа Христов: "Пародията продължава. Ето какво пишат до моите служители в Нетинфо: “Междувременно, до вземане на решение от Съвета, моля да считате правата на Христо като Изпълнителен директор за суспендирани. За всички въпроси от неговата компетентност се обръщайте към мен.

Поздрави

Николай Андреев

Председател на СД на Нетинфо АД"

Според Христов, Андреев грубо нарушава хем процедурите по устава на "Нетинфо" АД, хем по акционерния договор, хем Търговския закон.

Припомняме, че "Нетинфо" е част от медийната група на Нова телевизия, която съвсем наскоро беше купена от Кирил и Георги Домусчиеви.

* По-късно "Нова Броудкастинг груп" публикува официално съобщение-отговор на твърденията на Христов. Ето какво гласи то:

"Нова Броудкастинг Груп ЕAД (НБГ), като мажоритарен собственик на НетИнфо, отхвърля обвиненията за намеса в редакционната политика на НетИнфо, отправени в разпространена позиция на изпълнителния директор и миноритарен акционер на НетИнфо Христо Христов.

Ръководството на НБГ заявява, че изнесените от Христо Христов факти са некоректно и манипулативно представени, като се експлоатира важната за журналистическата общност и цялото общество тема за свободата на словото. НБГ изисква спазването на ясни професионални правила, сред които представянето на различни гледни точки при отразяване на важните за нашата публика събития. Смятаме, че това е неразделна част от свободата на словото.

Всички дружества в групата на НБГ и НетИнфо спазват ясни правила и имат изисквания към екипите си, които гарантират високи професионални стандарти, компетентност, почтеност, дисциплина и резултати. Тези критерии са еднакви за всички служители, независимо от опит и позиция и не се правят компромиси с тях. За съжаление, все по-често сме свидетели на случаи, в които се прави съзнателна подмяна на факти и събития с цел лични облаги или придобиване на обществена популярност.

НБГ се противопоставя на опита за уронване на престижа и дискредитация на медията с цел да се обслужат интересите на миноритарния собственик в момент на търговски преговори.

Заставайки зад принципите на компанията и съгласно изискванията на устава и договора между акционерите, Председателят на съвета на директорите на НетИнфо свиква спешно заседание, за да се защити интересът на акционерите и медията."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 26 април 2024 г. (петък)

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Градската природа във фокуса на арт конкурс

Българските деца са първи в Европа по консумация на алкохол, цигари и канабис

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Времето утре - 26 април 2024 г.

ВАС върна за ново разглеждане отказът за бежански статут на арабски дисидент

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com