Временни книжки за младите шофьори?

15785
Временни книжки за младите шофьори?
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Най-вероятно ще има режим за младите шофьори. Причината е в статистиката - над 70% от загиналите в катастрофи са на възраст до 24 г. Решението - временна книжка.

Темата, която възмути общественото мнение, коментираха в студиото на bTV Георги Янакиев от Съюза на българските автомобилисти и депутатът от БСП Георги Свиленски, който е зам.-председател на парламентарната комисия по транспорт. Оказва се обаче, че реакцията е неоснователна, тъй като европейските закони имат много по-големи ограничения за новите шофьори.

Младите шофьори няма да имат право да карат през нощта

Младите шофьори със стаж до 6 месеца да карат само по светло, а след 22 ч. да оставят ключовете от автомобила вкъщи. Това гласи една от...

В Австрия те се обучават по време на първата година след взимането на книжката. Минават курсове, свързани със специфични елементи от шофирането, показват им се типични инциденти. Учат се да избягват трудни ситуации, вместо да стават част от тях, разказа специалистът психолог в обучението на шофьори Михаел Гача от Австрия.

Подкрепящите идеята твърдят, че тя не е самоцелна и не се предлага заради събиране на повече пари от кандидат-шофьорите.

Специалисти предлагат да има три модула на обучение за младите шофьори. Едва след като минат 12 ч за доквалификация, ще получат книжка, и то временна. Идеята е в продължение на 2 г. да се следи поведението им на пътя. Предвижда се през първите 6 месеца неопитните водачи да се карат с придружител.

По време на първия модул инструкторите проверяват уменията на водача, поправят грешките, които е допускал през първия месец.

„Обучаваме ги на полигон и дискутираме психологически въпроси в група, показваме им границите на техните възможности и възможностите на колата. Акцентираме върху психологичните въпроси, свързани с поведението на водачите, например това е голямото самочувствие на водача, че може да се справя с всичко. Също така ги учим да шофират икономично, което означава и безопасно", разказва австриецът.

Когато младите водачи имат всички разрешения, за тях започва 2-годишен пробационен период. В този период изискванията към тях са по-строги, отколкото към по опитните им колеги.

За младите водачи има специално изискване за съдържанието на алкохол в кръвта. Ако за водачите е 0.05, за младите е 0.01. Ако те хванат с алкохол, това означава, че оставаш без книжка и пробационният период се удължава и трябва да минеш специален курс на обучение, за да си я върнеш.

 

 

 

Да запалим свещ за загиналите в катастрофи

На 17 ноември за е ден за почит на жертвите при пътно-транспортни произшествия. Всеки месец по пътищата на България пострадват при път...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com