Все повече мигранти напускат бежанските центрове у нас

2569
Все повече мигранти напускат бежанските центрове у нас
Снимка: БГНЕС

236 лица са напуснали самоволно центровете на Държавната агенция за бежанците през изминалата седмица. Това става ясно от регулярната справка на МВР за ситуацията с миграционния натиск.

Към 06 април заетостта на бежанските центрове е едва 48% или 2517 души. 61% е заетостта на центровете от “затворен тип” на Дирекция “Миграция” на МВР.

Български евродепутати поискаха сериозни промени в политиката на ЕС за бежанците

Евродепутатите ни Мария Габриел и Емил Радев (ЕНП/ГЕРБ) внесоха предложение за промяна на т.нар. Дъблински регламент, който урегулира п...

Забелязва се запазване на тенденцията за незначителен миграционен натиск по българо-турската граница. При опит да влязат нелегално у нас са задържани 24 лица. Общо за периода 30 март – 06 април 2017 г. у нас са установени едва 66 нови нелегално пребиваващи чужденци. 53 мигранти са опитали да се прехвърлят от България в Сърбия, но са били задържани. През миналата седмица от страната са изведени общо 23 незаконно пребиваващи чужди граждани, отбелязва БГНЕС.

Статистиката показва, че от началото на годината от страната са били изведени 835 чуждестранни граждани. Заловените мигранти, които са влезли нелегално у нас за същия период са 741 лица.

Междувременно стана ясно, че Държавната агенция за бежанците е удължила обществена поръчка за застраховка на сградите и компютърната техника, които ползва. Стойността на поръчката е 30 000 лв., без ДДС. Едногодишната застраховка трябва да покрива щети, които са причинени от пожар, природни действия, кражба и вандализъм.

Застраховани трябва да бъдат централната сграда на ДАБ в София, както и бежанските центрове в ж.к. “Овча Купел”, “Враждебна”, “Военна рампа”, с. Пъстрогор и Харманли. Именно в бежанския лагер в Харманли на 24 ноември 2016 г. при избухналите бунтове на афганистански мигранти бяха унищожени голямо количество техника, обзавеждане, изпочупен беше инвентар, щети понесе и част от сградния фонд. По различни оценки от бунта на мигрантите бяха нанесени щети за около 100 000 лв.

Радев лично е искал отмяна на наредбата за интеграцията на бежанците

Президентът Румен Радев е настоял да се отмени наредбата за интеграция на бежанците, приета от кабинета "Борисов 2" през август 2016-а ...

Освен сграден фонд, ДАБ застрахова и голямо количество компютърна техника, както и оборудване за снемане на пръстови отпечатъци при регистриране на незаконно пребиваващите у нас чужди граждани.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com