Всеки втори от ромската общност работи, все повече са и висшистите

1343
Всеки втори от ромската общност работи, все повече са и висшистите
Снимка: Веселина Божилова

Все повече хора от ромската общност се реализират на пазара на труда. Около 43% от ромите у нас работят, а 75% са с подписан договор с работодателя си, посочват последните данни на Фондация "Тръст за социална алтернатива". Петя Гуламали от фондацията казва в студиото на Bulgaria on air, че откакто са обявили тези данни, се налага много пъти да доказват с цифри и данни, че всеки втори човек в ромската общност работи и е мит, че ромите не работят.

Тя поясни, че тези 43%, за които става дума са за пълнолетната част от ромската общност. „Средният процент заетост от 15 години нагоре за България на национално ниво за 2022 година е около 53%. Така че ние нямаме драстично разминаване между процентите на заетост в ромската общност и процента, който е национален", казва Гуламали.

Децата от ромски произход се интегрират

Снимка: Веселина Божилова

Стигмата и ползата от медиаторите

Според нея все повече хора от ромската общност разпознават важността на трудовия договор, като сигурност и обезпечение за тяхното бъдеще. "Това е нещо, което се търси и се изисква, цифрите говорят, че посоката е правилната и 75% звучат като доста впечатляващи цифри. Там, където са общностите и там, където са работодателите, липсва мост между двете групи.“ Според нея все още има стигма и тяхната работа като организация е съсредоточена върху това да са медиатори, посредници във връзката между работодатели и уязвими групи. Гуламали казва, че първоначално ромите нямат увереност и самочувствие да потърсят своята реализация на пазара на труда. Тук идва ролята на фондацията – да подкрепят и да окуражат хората.

"Трудностите на работното място са всевъзможни и дискриминацията все още е голям проблем. Тя касае не само достъпа до пазара на труда, тя касае адаптацията на самото работно място, липса на гъвкавост, липса на подходящи работни условия, липса на транспорт. Много са проблемите, но все повече работодатели търсят пътя чрез нас и го намират“, казва тя.

Добрият пример

Относно добрия пример за реализирали се хора от ромската общност, тя казва, че е абсолютно основополагащ. Според нея, той е изключително важен и касае не само трудовата, а и образователната интеграция.

„Трудовата заетост пряко кореспондира с образователното ниво, хората, които са с основно образование, се занимават с нискоквалифициран труд. Хората, които са със средно образование и са все по-голям процент, се ориентират към по-квалифицирана заетост. При висшите имаме хора, които заемат експертни и ръководни длъжности", поясни Гуламали.

Във Фондация "Тръст за социална алтернатива" подкрепят ромите и със стипендиантски програми. Петя Гуламали призна, че процентът на висшисти сред ромската общност се е увеличил многократно. През 2019г. правят проучване, което показва, че процентът на висшисти в ромската общност е над 2,5%, в сравнение 2011г. са били под половин процент.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Натоварен трафик по границите с Румъния

Кой става ротационен председател на СЕМ за 6 месеца

Кой има имен ден днес, 28 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 28 април (неделя)

Най-важното за деня, 27 април

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Каракачанов: Държавата трябва да се погрижи за земеделските стопани и да изгради ефективна защита от градушките

Коментар №3 на седмицата: А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Коментар №2 на седмицата: След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Коментар №1 на седмицата: Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Натоварен трафик по границите с Румъния
Натоварен трафик по границите с Румъния

Интензивен е трафикът за товарни автомобили на някои от граничните контролно-пропускателни пунктове (ГКПП) по границата с Румъния. Това съобщават...