ВСС образува дисциплинарка срещу Мирослава Тодорова

2996
ВСС образува дисциплинарка срещу Мирослава Тодорова
Снимка: БГНЕС

След сигнал на главния прокурор Сотир Цацаров, Инспекторатът на Висшия съдебен съвет предложи, а Съдийската колегия образува дисциплинарно производство срещу съдия Мирослава Тодорова.

Председателят на дисциплинарната комисия Галя Георгиева настояваше предложението на ИВСС да бъде обсъдено още днес, защото изтича давностният срок за образуването на производство.

От дебатите се разбра, че Цацаров до момента е отправил два сигнала до ИВСС срещу конкретни съдии. Единият е Петко Петков от СРС и е в рамките на процедурата за избор на постоянни преподаватели в НИП, а другата е Мирослава Тодорова.

Мирослава Тодорова: Всеки може да си нагласи който си иска съдия за дадено дело

От много време има проблеми със случайното разпределяне на делата. Те не се разпределят по поредност на постъпване и освен това има о...

В дисциплинарния състав влизат Галина Карагьозова, Мария Кузманова и Милка Итова като последната ще бъде и докладчик. След решението Калин Калпакчиев припомни, че през 2012 г. предишният състав на ВСС уволни Мирослава Тодорова по образувано дисциплинарно производство по искане на вътрешния министър, по онова време Цветан Цветанов. Сега това се прави искане на главния прокурор. Докато той говореше една част от членовете на съвета напуснаха залата. Остана Галя Георгиева, за да влязат двамата в словесен сблъсък, предаде "Правен свят".

"Очевидно Съдийската колегия се превръща в инструмент за упражняване на репресии с незаконосъобразни действия. Да не се крием зад привидно законосъобразни такива. Предложението на ИВСС не покрива и минималните стандарти на закона. ИВСС демонстрира и показа всички пороци от дейността на този орган – вместо да защитава независимостта на съдиите, да бъде техен помощник, се превръща в инструмент на незаконосъобразни действия спрямо тях", заяви Калпакчиев. И добави, че рано или късно истината ще излезе наяве.

Много е грозно да сравнявате главния прокурор с Цветан Цветанов, веднага реагира Галя Георгиева. И го репликира дали той ще защити българските граждани от бавно правосъдие. На което Калпакчиев отвърна, че тези думи са копи-пейст на думи на Цветан Цветанов.

"Мерете си приказките", закани се Георгиева.

В края на януари продължават делата срещу Цветанов

Софийски градски съд насрочи делото срещу Цветан Цветанов и тримата бивши директори на СДОТО за края на януари 2015 година, предаде Б...

Сигналът срещу съдийката е по конкретно дело, но ИВСС е решил да ревизира цялостната ѝ дейност в Софийския районен съд. Преди почти три години Мирослава Тодорова бе наказана с понижаване в длъжност за две години в СРС. Именно този период е проверил ИВСС и открил системни забавяния. Не стана ясно как така от конкретно дело се стига до цялостна проверка, отговор на този въпрос не получиха и членове на съвета.

Актът на ИВСС е от 6 юни 2016 г. Два дни по-късно е бил уведомен председателят на СГС Калоян Топалов, а на 9 юни и самата Тодорова. В 7-дневен срок тя е внесла възражения, в които основно се спирала на натовареността си. По думите на Теодора Точкова ИВСС е изискал справка за натовареността ѝ както от СРС, така и от СГС, където тя се върна на работа в края на март т.г.

На 14 октомври ИВСС се произнесъл по нейното възражение. Но едва на 28 ноември т.г. съдебният инспекторат е взел решение да я предложи за наказание. Материалите били внесени на 29 ноември, а ден по-късно били вкарани в дисциплинарната комисия на Съдийската колегия за запознаване.

Тогава обаче и дума не е ставало, че изтича давностният срок за образуване на дисциплинарно производство.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com