ВСС ще прави пети опит за подбор на европрокурори, Кьовеши търси 7

1714
ВСС ще прави пети опит за подбор на европрокурори, Кьовеши търси 7
Снимка: БГНЕС

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) подготвя пореден опит да попълни състава на българските европейски делегирани прокурори, които да заработят под ръководството на главния европрокурор Лаура Кьовеши.

Очаква се в сряда да бъде открита пета процедура за подбор, при която ще се търсят седем кандидати, пише правният сайт Lex.bg. В момента България има осем делегирани европрокурори при 15 места.

Кьовеши не успя 3 месеца да разнищи проблемите в българския си офис

Три месеца не стигнаха, за да бъде завършен одитът на българските делегирани прокурори, нареден от европейския главен прокурор Лаура Кь...

Правилата гласят, че кандидатите трябва да са действащи магистрати с най-малко осем години стаж, да са придобили статут на несменяемост, да имат оценка „много добра“ от последната атестация, да са на не повече от 58 години към датата на откриване на процедурата и да владеят английски език на ниво минимум В2 на Европейската езикова рамка.

Подборът на делегирани европрокурори започна преди над две години и до момента са проведени четири процедури, но пак остават свободни позиции. В края на миналата и началото на тази година имаше масов отлив от офиса на Кьовеши у нас, включително случай на европрокурор, подал оставка и завърнал се при вече освободения обвинител номер едно Иван Гешев.

Първо напусна Елена Попова. Тя беше съдия в Специализирания наказателен съд, а след закриването му бе преназначена в Административен съд София-град. После Бойко Калфин предпочете да се върне във Върховната касационна прокуратура. Ивайло Илиев - прокурор в Окръжна прокуратура-Кюстендил - беше избран за помощник на националния ни представител в Евроюст и така българските делегирани прокурори останаха осем.

Първоначално беше предвидено България да има 10 европейски делегирани прокурори. В началото на 2021 г. бяха избрани и първите четирима – вече напусналият Бойко Калфин, Димитър Беличев, Светлана Шопова и Вероника Трифонова.

При втората процедура делегирани европрокурори (ЕДП) станаха Елена Попова, Виктор Тарчев, Станислав Стойков, Анна Алексова и Ивайло Илиев.

Кьовеши иска Европрокуратурата да има достъп до националните бази данни за престъпността

Ръководителят на Европейската прокуратура Лаура Кьовеши настоя днес за спешно преразглеждане на законодателството, уреждащо дейността н...

През февруари 2022 г., когато Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет стартира трета процедура за единственото към онзи момент вакантно място, нямаше кандидати.

Междувременно европейският главен прокурор Лаура Кьовеши поиска броят на ЕДП в България да бъде увеличен на 15 заради обема на работата.

Последва четвърта процедура, при която трябваше да бъдат подбрани вече шестима ЕДП, но Прокурорската колегия одобри само трима – Василен Бенчев, Михаела Райдовска и Юлиана Христова. От тях Колегиумът на Европейската прокуратура избра Бенчев и Райдовска.

Междувременно служебният кабинет на Гълъб Донев осигури бившата сграда на СДС на ул. „Г. С. Раковски“ 134 за Европейската прокуратура. Тя обаче се нуждае от сериозен ремонт, преди делегираните европрокурори да се нанесат в нея. През март тази година ВСС възложи стопанисването на сградата на европейския прокурор от страната ни Теодора Георгиева, като това стана след писмо от нея и шефа на администрацията на ЕДП Димитър Беличев.

Европейският главен прокурор Лаура Кьовеши сигнализира българските власти, че Теодора Георгиева не може да отговаря за сградата. Това е така, защото европейският прокурор е служител на ЕС и се подчинява на правилника за длъжностите на ЕС. Той не е част от националната съдебна система по време на мандата си и няма правомощие да управлява сгради, както и няма правомощия по Закона за обществените поръчки.

Европрокуратурата води разследвания у нас, довели до близо 1 млрд. лв. щети

Европейската прокуратура води 143 активни разследвания в България, които са причинили щети на обща стойност над 492 млн. евро (964 млн....

Писмото на Кьовеши беше разгледано от ВСС миналата седмица. Бе изслушана и Теодора Георгиева. Заради това ВСС възложи стопанисването на сградата на главния прокурор.

ОЩЕ: Първият процес на европрокуратурата в България завърши с 6 месеца условно

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 29 април 2024 г. (понеделник)

Най-важните новини за деня: 28 април 2024 г.

Седмична прогноза за времето за 29 април - 5 май 2024 г. (ГРАФИКА)

Добри новини за храните на борсите

Натоварен трафик по границите с Румъния

Кой става ротационен председател на СЕМ за 6 месеца

Кой има имен ден днес, 28 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 28 април (неделя)

Най-важното за деня, 27 април

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com