Вълчев: Изваждането на НИМХ от БАН е приемлив вариант за разрешаване на проблема

1648
Вълчев: Изваждането на НИМХ от БАН е приемлив вариант за разрешаване на проблема
Снимка: БГНЕС

Борисов покани на среща в Министерския съвет протестиращите служители от Националния институт по метеорология и хидрология, които искат да бъдат извадени от общата структура на БАН. Работещите в НИМХ протестираха пред Министерския съвет за пореден път.

В разговора участваха председателят на БАН академик Юлиан Ревалски и министърът на образованието Красимир Вълчев.

Метеоролози от цялата страна излязоха на протест (СНИМКИ)

Десетки метеоролози от цялата страна излязоха на протест пред централата на Българската академия на науките и се отправиха към Министер...

„Не мога да оставя и държавата да е заложник на тези процеси, които текат там. Да го решат БАН на Общото им събрание, както е по закон. Ако не могат да го решат, тогава ние ще го решим като част от тези служби от институтите ѝ, които ни трябват за управлението на държавата – за язовири, за каскади, за климата, за замърсяването на въздуха и какво ли още не, съответно – ще действаме в тази посока“, каза премиерът.

След срещата при премиера с ръководствата на НИМХ и на БАН министър Вълчев заяви, че изваждането на НИМХ от БАН е по-приемливия вариант за решаване на проблема, който породи протестите в Института:

"Ако няма положително решение на Общото събрание, ние ще предложим законови промени, които най-вероятно ще бъдат за уреждане на дейността на Националния институт по метеорология и хидрология извън структурата на БАН".

Очаква се въпросът да бъде разгледан от Общото събрание на БАН, което ще се проведе на 10 септември.

Все още без договорка между НИМХ и БАН

Все още нямаме постигната договорка с БАН относно бъдещето на НИМХ. Това каза директорът на Националния институт по метеорология и хидр...

По-рано днес служители на Националния институт по метеорология и хидрология проведоха поредния протест с настояване Институтът да бъде изваден от Академията и да премине на подчинение на Министерството на образованието. Пред „Хоризонт“ протестиращи споделиха, че се надяват правителството да помогне за разрешаване на проблема:

"Преговорите са изчерпани, тъй като за четири месеца няма резултати. Вече единствено излизането е единственият начин. Ако Институтът ни излезе извън структурите на БАН и е на подчинение на Просветното министерство, искрено се надявам проблемите ни да бъдат решени", споделиха те.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com