"Вън мигрантите от София": Протестиращи се събраха пред МВР (ВИДЕО и СНИМКИ)

6033
"Вън мигрантите от София": Протестиращи се събраха пред МВР (ВИДЕО и СНИМКИ)
Снимка: Actualno.com / Евгения Чаушева

Протест под надслов "Вън мигрантите от София" се проведе пред сградата на МВР тази вечер. Той е организиран в социалните мрежи, а зад него стоят младежки организации. По-късно демонстрантите тръгнаха по улица "Граф Игнатиев". 

Още: Масов бой заради жена в бежанския център в столичния кв. "Овча Купел", има пострадал

Участниците категорично не желаят да бъдат свързвани с политически партии и се разграничават от всякакви опити да бъдат въвлечени в подобни разговори. Исканията им са за изключителен строг контрол при допускане на мигранти у нас, както и забрана те свободно да се придвижват в града. На протеста има засилено полицейско присъствие.

Припомняме, че днес стана ясно, че в събота вечер са били извършени проверки на територията на София, задържаните са малко над 100 души. Това съобщи зам.-директорът на Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР) комисар Мирослав Данаилов пред Нова телевизия. 

От МВР обявиха, че засилват присъствието на полиция и жандармерия в София, заради няколко случая на сбивания между българи и мигранти в столицата. По думите на Данаилов повечето задържани са профилактирани и освободени.

Същевременно вътрешният министър Калин Стоянов обяви, че в тези случаи не става въпрос за напрежение на расова основа. "Задържани са двама чужденци – на 24 г. от Египет и на 20 г. от Сирия за нападението над двете непълнолетни момчета и момиче на бул. "Витоша" на 6-и срещу 7-ми март. Те се познават и конфликтът е от личен характер. При втория случай във връзка с нападнатите момчета студенти от Великобритания е задържан 16-годишен български гражданин, който е известен на полицията за кражби и грабежи", уточни той, като увери, че са взети мерки за обезпечаване на реда в София.

От "Възраждане" наляха масло в огъня с твърдение, че им е бил "подаден сигнал от родители във връзка със задържани български деца от полицията в центъра на София (на 9 март). Става ясно, че деца, които са се придвижвали на група с идеята да се отбраняват от мигранти, са били задържани от българската полиция", обясняват националистите. И твърдят, че Деян Николов, който е лидер на столичната им структура, установил, че част от полицаите се държали грубо с "децата, някои от които непълнолетни. След проведени разговори от страна на общинския съветник на "Възраждане", децата са освободени". От "Възраждане" вече внесли искане за извънредна сесия на Столичен общински съвет, на която ще се изисква присъствието на кмета, министъра на вътрешните работи и на директора на СДВР.

Още: Задържаха по погрешка чуждестранни студенти - объркали ги с мигранти

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Промените в Закона за хазарта: Защо сега и кой всъщност печели?

Обучителният център на BILLA в София отваря врати за посетители

Съдилищата не искат да гледат дела срещу кадруването в държавните фирми

Укрепват подпорната стената, която рухна на АМ "Струма" (СНИМКИ)

Теглят номерата на машините за удостоверяване на вота 2 в 1

Прогноза за времето - 29 април 2024 г. (понеделник)

Най-важните новини за деня: 28 април 2024 г.

Седмична прогноза за времето за 29 април - 5 май 2024 г. (ГРАФИКА)

Добри новини за храните на борсите

Натоварен трафик по границите с Румъния

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com