Във Варна активираха плана за действия при бедствия и аварии

5254
Във Варна активираха плана за действия при бедствия и аварии
Снимка: Pixabay

Активиран е планът за действия при бедствия и аварии във връзка с очакваното влошаване на времето. Това заяви областният управител на Варна Стоян Пасев.

Той припомни, че по разпореждане на министър-председателя Бойко Борисов в МВР е свикан Националния оперативен щаб, създаден съгласно Стратегията за намаляване на риска от бедствия 2014 - 2020. Премиерът е наредил областните управители да бъдат по местата си и да докладват във всеки един момент за ситуацията по региони.

Заради пороите и градушките се задейства Националният оперативен щаб

Още снощи създаденият съгласно Стратегията за намаляването на риска от бедствия Национален оперативен щаб беше свикан от премиера Бойко...

„Получили сме предупреждението, активирал съм плана за защита на населението при бедствия и аварии и действия във връзка с очакваната критична обстановка. Действията са превантивни и всеки знае задачите си при възникване на ситуация. Общините по места също са предупредени, както и „Напоителни системи“, Басейнова дирекция за Черноморски регион, РДПБЗН и военните. Щабът не е свикан към момента, но планът за действия е активиран“, заяви областният управител Стоян Пасев. За района на Варна е обявен жълт код за гръмотевични бури и обилни валежи. Очакват се силни гръмотевични бури, значителни валежи и градушки, но в по-малки количества – до 35 мм за 12 часа. За района на Варна влошаване на времето се очаква след полунощ. Областният управител подчерта, че водоемите са проверени и регулирани и на този етап няма опасност от преливане.

По данни на Министерството на околната среда и водите в Черноморски басейн от вечерните часове днес и утре речните нива в басейна ще се повишават заради валежи. По-значителни ще са повишенията във водосборите на р. Камчия, като до утре вечерта ще има условия за възникване на поройни наводнения в басейна – в горните и средните части от водосбора на р. Камчия. На 5 юли водните нива ще започнат да се понижават и все още повишения ще има само в долните течения на основните реки заради оттичане. На 6 юли речните нива в целия басейн ще се понижават.

Според прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология, с преминаването на добре изразен студен фронт във Варна ще има силни гръмотевични бури, значителни валежи и градушки. Очаквани количества до 35 мм за 12 часа. Вятърът ще бъде силен от север-североизток до 15 м/сек, по носовете - пориви 20 м/сек, предаде Фокус.

Във връзка с информация от Националния институт по метеорология и хидрология за рязка промяна на метеорологичната обстановка, възможни валежи, съпроводени с гръмотевици и усилване на вятъра, отдел „Дейности по защита на населението“ към Община Варна препоръчва на гражданите да затварят прозорците, да премахнат или укрепят предмети, които могат да бъдат съборени от вятъра, както и да предвидят мерки за недопускане на води от интензивния валеж към приземни етажи, избени помещения, подземни гаражи и други. При възникване на критични ситуации гражданите могат да подават сигнали на тел. 112.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Kaufland България поема председателството на Сдружението за модерна търговия (СМТ)

НСИ: Ядем повече месо и по-малко хляб и кисело мляко

Времето утре - 19 април 2024 г.

СЕМ: Открихме език на омразата в Алфа ТВ и СКАТ

Българските БТР-и в Украйна: Не стават за нищо без пълен ремонт и модификации

„Наводнени мазета и висящи ламарини“: Какви щети нанесе бурята?

Кой има имен ден днес, 18 април, 2024 г. Честито!

След поредния протест: Започва ремонт на водопровода на село Брестовица

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com