Въвеждат строги правила за качество на храните в училищните столове и павилиони

7290
Въвеждат строги правила за качество на храните в училищните столове и павилиони
Снимка: Facebook

С документ за произход, удостоверяващ произхода на храната и нейната безопасност, ще трябва да са всички закуски и други продукти, предлагани в детските заведения, училищните столове и обектите за търговия на дребно на територията им. Това е записано в проект на наредба, обнародвана за обществено обсъждане, с краен срок 7 декември, пише Монитор.

За предварително опакованите храни за децата и учениците се изисква опаковката да предпазва съдържанието от външно замърсяване да не променя органолептичните характеристики на храната. Друго важно условие, записано в проекта на наредбата, е недопускането на децата и учениците да се предлагат пресни плодове и зеленчуци, с остатъчни количества пестициди и химични замърсители над максимално допустимите стойности, а също така и храни, съдържащи, съставени или произведени от генетично модифицирани организми или продукти, обработени с йонизиращи лъчения. В училищата и детските градини ще може да се предлагат биохрани, произведени и етикетирани според съответните стандарти на Евросъюза. Изискването за месото в храната на децата е да е само от здрави животни в съответствие със съответните стандарти и наредби, пише още в проекта за наредбата.

Сандвичите в павилионите около училищата пълни с Е-та и палмови мазнини

Сандвичите, които се продават в будките около училищата, са пълни с Е-та и палмови мазнини. Това показва проучване на асоциация "Активн...

Киселото мляко, сиренето и кашкавалът за малките трябва да са произведени в съответствие с БДС 15:2010. За млечните продукти, за които все още няма БДС, ще се изисква да са произведени по технологична документация, съобразена с нормативите за здравословно хранене, посочени в съответните наредби. За айряна има специално условие да е получен при хомогенизацията на българско кисело мляко и питейна вода без добавяне на готварска сол. За яйцата пък е записано че трябва да са от клас „А“, т. е. за прясна консумация.

На децата и учениците ще се разрешава предлагането само на краве масло, слънчогледово масло и зехтин. Няма да се позволяват храни, съдържащи хидрогенирани и частично хидрогенирани растителни мазнини или растителни мазнини, за които на етикета не е посочен видът на преработката им. Пълнозърнестият хляб пък трябва да е без оцветители. Същото изискване важи и за хлебните, макаронените, тестените изделия и овесените ядки. Забранява се предлагането на пържени ядки, а също и на екструдирани храни.

В проектонаредбата е записано още, че стерилизираните продукти от плодове и зеленчуци, предлагани в детските градини и училищата, не трябва да съдържат консерванти, оцветители, ароматизанти и подсладители. Доматено пюре с не по-малко от 22% сухо вещество, като поне 80% от сухото вещество е от домати. Лютеницата пък трябва да е произведена по браншови стандарт. Всички доставки на храни в детските градини и училищата ще могат да се правят само от фирми, регистрирани по Закона за храните. Изискванията на бъдещата наредба ще се отнасят и за храни, предлагани при организирани мероприятия за деца и ученици.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

„Български пощи“ отново приемат пратки за Израел

На места има добри условия за туризъм в планините

Какви са щетите от градушката в Садово и Първомай

Българчетата първи в Европа по пушене и пиене, е-цигарите са все по-популярни

BILLA и децата на България: Много истории, едно списание

Служители на BILLA събраха над 4000 лв. в благотворителен великденски базар

От днес започва изплащането на великденските добавки

Прогноза за времето - 26 април 2024 г. (петък)

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com